Höganäs

Artikkelstart

Höganäs er en kommune i Sverige, nordvest i Skåne; 144 km2 med 26 087 innbyggere (2017). Den omfatter halvøya Kullabygden på sørsiden av Skälderviken.

Geologi

Berggrunnen består hovedsakelig av grunnfjell, som på Kullaberg ytterst på halvøya danner en horst. Håkull er høyeste punkt (188 moh.). I sørlige deler er grunnfjellet dekket av tykke sedimentlag. Her ligger store jordbruksarealer. Kullaberg er vernet som naturreservat.

Industri

Fra det gamle fiskerleiet Arild.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Bryting av kull og uttak av leire har siden 1700-tallet dannet grunnlag for framstilling av keramiske produkter, jernpulver, teglstein, takpapp med mer. Kjente bedrifter er Höganäs AB med produksjon av metallpulver og Boda Nova-Höganäs Keramik AB med porselensproduksjon. I kommunen ligger flere badesteder, blant annet Mölle (629 innbyggere) ved Kullaberg.

Geografi

Kommunesenter er Höganäs (14 887 innbyggere, 2016), som ligger 20 km nordvest for Hälsingborg. Rett sør for kommunesenteret ligger tettstedet Viken (4504 innbyggere). Arild, (761 innbyggere), er et fiskerleie ved Skälderviken og foten av Kullaberg. Arild domineres i dag av sommerturismen, men har en velbevart eldre bebyggelse.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg