Mölle
Det gamle fiskerleiet Mölle er i dag en utpreget badeby.

Höganäs er en kommune i Sverige, nordvest i Skåne. Den har et areal på 144 kvadratkilometer og 28 100 innbyggere (2022). Kommunen omfatter halvøya Kullabygden på sørsiden av Skälderviken.

Geologi

Berggrunnen består hovedsakelig av grunnfjell, som på Kullaberg ytterst på halvøya danner en horst. Håkull er høyeste punkt (188 meter over havet). I sørlige deler er grunnfjellet dekket av tykke sedimentlag. Her ligger store jordbruksarealer. Kullaberg er vernet som naturreservat.

Industri

Arild
Fra det gamle fiskerleiet Arild.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Bryting av kull og uttak av leire har siden 1700-tallet dannet grunnlag for framstilling av keramiske produkter, jernpulver, teglstein, takpapp med mer. Kjente bedrifter er Höganäs AB med produksjon av metallpulver og Boda Nova-Höganäs Keramik AB med porselensproduksjon.

Geografi

Kommunesenter er Höganäs (16 000 innbyggere, 2020), som ligger 20 kilometer nordvest for Helsingborg. Rett sør for kommunesenteret ligger tettstedet Viken. De gamle fiskerleiene Arild og Mölle ved foten av Kullaberg domineres i dag av sommerturismen, men har en velbevart eldre bebyggelse. Like nord for kommunesenteret ligger Krapperup slott.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg