Söderslätt
Vellinge ligger i den delen av Skåne som kalles Söderslätt. Söderslätt er blant Sveriges mest fruktbare områder.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Skanör
Fra Skanör.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Vellinge er en kommune lengst sørvest i Skåne i Sverige, ved Øresund. Kommunen omfatter Falsterbonäset med tettstedene Skanör og Falsterbo. Kommunen har et areal på 143 km2 og 37 800 innbyggere (2022). Lengst i nordøst er et kollet landskap med en del små vann, for øvrig et utpreget jordbrukslandskap i innlandet. Hede, dyner, laguner og sandtanger preger kystlandskapet. Området har et rikt fugleliv. Store arealer er vernet mark.

Jordbruk og jordbruksindustri er viktige næringer, selv om tjenesteytende næringer står for størstedelen av sysselsettingen. Kommunesenter er Vellinge (7100 innbyggere i 2020), om lag 20 km sør for Malmö. Kommunens største tettsted er Höllviken, med 15 600 innbyggere (2020). Fra å være et lite strandsted har Höllviken hatt en kontinuerlig sterk vekst gjennom flere tiår. Tettstedet Skanör med Falsterbo har 7500 innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg