Halland er et landskap i Sverige, i Götaland, ved vestkysten mellom Bohuslän og Skåne. Landskapet er omtrent sammenfallende med Hallands län, men omfatter også mindre deler av Skåne og Västra Götalands län; 4786 km2 med 303 895 innbyggere (2010).

Indre strøk av Halland danner et lavt gneisplatå med mange elver og sjøer. De løse jordlagene består av en ofte grov morene. I nord når åsene helt frem til sjøen, og kysten har fjorder og skjærgård som i Bohuslän. Ellers er ytre del av Halland en bred kystslette som består av marin leire og sand. På Laholmsletta ligger de marine avleiringene på kalkstein av krittformasjonen, som gir næringsrik jord. Ytterst ved kysten er store strekninger med sanddyner. Sør for Laholmsletta hever Hallandsås seg 226 moh. Den marine grensen går 60–100 moh. og danner et markert skille mellom kystsletta og åslandet innenfor. Fra det sørsvenske høylandet renner fire større elver ut i Kattegat: fra nord Viskan, Ätran, Nissan og Lagan.

Klimaet er mildt langs kysten, innlandet har strengere vinter. Nedbøren varierer fra 600 mm i året ved kysten til over 1000 mm i åslandet mot Småland. Av arealet er ca. 55 prosent produktiv skog, i øst furu og gran blandet med lauvskog, i slettelandet vesentlig lauvskog, særlig bøk og eik. Myr og lyngheier dekker store arealer i åslandet. Langs kysten finnes en rekke vadefugler og sjøfugler, i elvene laks.

Landskapet har betydelig vekst i folketallet, i 1970-årene den sterkeste veksten blant Sveriges kommuner. Særlig har veksten vært stor i de nordlige delene, bl.a. i Kungsbacka pga. nærheten til Göteborg. Bosetningen er betydelig tettere på kystsletta enn i åslandet. Største byer er Halmstad, Varberg og Falkenberg, alle ved kysten.

Halland er et av Sveriges mest jordbruksintensive områder. Det dyrkes korn, sukkerbeter (i sør), poteter, fôrvekster og høy. Husdyrholdet er av stor betydning, særlig melke- og svineproduksjonen. De fleste gårdsbruk er små eller middels store. Kraftproduksjon, bl.a. i kjernekraftverket Ringhals ved Värö. Industrien er allsidig og er i sterk grad lokalisert langs jernbanene. Viktigst er verkstedindustrien, ellers betydelig tre- og trevareindustri, tekstil- og næringsmiddelindustri.  Varberg og Halmstad har viktige havner.

Turistnæringen er særlig konsentrert til sommersteder som Särö, Gottskär og Tylösand.

Hallands slettebygder ble tidlig befolket og oppdyrket og er rike på oldtidsfunn, særlig fra bronsealderen. I begynnelsen av historisk tid hørte det meste av Halland til Danmark, mens landet fra Varberg og nordover tilhørte Götaland. Like sør for Varberg går fremdeles en viktig dialektgrense mellom skånemål og götamål. Først ved freden i Brömsebro 1645 kom hele Halland under Sverige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.