Barblandingsskog med sti
Barblandingsskog er variert og visuelt attraktiv. Slik skog er populært turterreng.
Barblandingsskog med sti
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Barblandingsskog er i Norge skog der gran og furu vokser sammen i ett bestand.

Faktaboks

Også kjent som

barblandingskog

Noen av fordelene med blandingsskog sammenlignet med reine skogbestand er blant annet muligheten for økt virkesproduksjon, spredning av risiko når det gjelder skade, slik som råte, vindfall og tørke, samt når det gjelder biologisk mangfold, rekreasjon og friluftsliv og estetiske verdier knyttet til skogen.

Fordelene ved barblandingsskog forklares ofte med at de forskjellige treslagene har ulike rotsystemer, kroneform og kronehøyde, og at de derfor utnytter ressursene på voksestedet bedre når de ulike treslagene vokser sammen. Ifølge teorien vil en slik effekt for gran og furu være størst på middels god mark (middels bonitet). På lavere boniteter vil furua ofte produsere best, mens på de rikeste jordtypene vil gran gi større tømmerproduksjon.

Risikoen for skader på trærne kan reduseres ved å etablere barblandingsskog. Et eksempel er å blande inn furu i neste generasjon av en granbestand som har blitt råteinfisert. Dette kan redusere spredningen av råte. Furu er i tillegg mindre utsatt for stormskader enn gran, og tåler også tørke bedre. Økt innblanding av furu i granskog er et mulig tiltak for å redusere problemer knyttet til tørke.

I tillegg vil en blandingsskog gi mer variasjon i farger og former, og oftest slippe mer lys ned på bakken enn man finner i en ren granskog. Derfor kommer blandingsskoger også ofte godt ut i undersøkelser om rekreasjonsverdien av ulike skogtyper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg