Øresundsforbindelsen

Øresundsforbindelsen. Plassering av hovedavsnittene.

Av /Store norske leksikon ※.

Øresundsforbindelsen. Montering av det aller siste strekket på broen skjedde høsten 1999. Den enorme kranen Svanen frakter her strekket på plass. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Øresundsforbindelsen er en vei- og jernbaneforbindelse over Øresund mellom København i Danmark og Malmö i Sverige. Forbindelsen består av en firefelts motorvei og en dobbeltsporet jernbane, med en total lengde på omkring 16 kilometer fra kyst til kyst.

Øresundsforbindelsen består i retning Sverige–Danmark av fire hovedavsnitt: den 7845 meter lange Øresundsbroen, den 4 kilometer lange kunstige øya Pepperholmen, en 3,75 kilometer lang senketunnel, samt en kunstig halvøy ved den danske kysten.

Hele forbindelsen går under det felles dansk-svenske navnet Øresundsbron – med dansk ø og svensk endelse for å understreke forbindelsens overnasjonale betydning.

Historikk

Anleggsarbeidet startet i 1994, og forbindelsen stod ferdig 1. juli 2000.

Planene om Øresundsforbindelsen ble vedtatt 1991, da en avtale ble undertegnet mellom de to landene. Prosjektet ble flere ganger utsatt, dels pga. sterke innvendinger fra miljøinteressene, som bl.a. frykter redusert vanngjennomstrømming til Østersjøen, og dels pga. usikkerhet om de økonomiske rammene. I 1994 gikk den svenske miljøvernministeren Olof Johansson av i protest mot den svenske regjeringens endelige vedtak om å bygge forbindelsen. Forbindelsen har stor betydning for utviklingen av Øresundsregionen.

Tekniske data

Øresundsbroen har to tilførselsbroer, den vestre og den østre, som er henholdsvis 3014 og 3739 meter lange. Hver pylon er 203,5 meter høy. Broen har to etasjer, den øverste for motorveien og den nederste for jernbanen. Trafikken løper parallelt i tunnelen, som er 42 meter bred og 8,5 meter høy og dermed verdens største senketunnel i volum. I tillegg er tunnelen verdens lengste senketunnel for både biler og tog.

Øresundsbroen

  • Type: Skråstagbro
  • Total lengde: 7845 meter
  • Lengste spenn (hovedspenn): 490 meter
  • Seilingshøyde: 57 meter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg