Faktaboks

Etymologi

'båtplass'

Båstad tennis

Tennisturneringene trekker store internasjonale stjerner til Båstad. Serena Williams fotografert i Båstad i 2013.

Båstad er et tettsted og en kommune i Skåne i Sverige.

Tettstedet

Båstad strand
Båstad ligger i Laholmsbukten. Lange sandstrender sentralt i byen trekker sommergjester.

Tettstedet ligger mellom Hälsingborg og Halmstad, og har 5700 innbyggere (2020). Båstad er et kjent sommerturiststed med fine badestrender. I Båstad arrangeres årlig internasjonale tennisturneringer.

Kommune

Båstad kommune omfatter Bjärehalvön mellom Laholmsbukten og Skälderviken, og har et areal på 210 km2 med 15 800 innbyggere (2022). I Båstad når Hallandsåsen havet og gir et sterkt kupert landskap, blant annet med kalksteinsklipper. Særlig spektakulære er de såkalte Hovs Hallar på nordsiden av halvøya. 3 km ut for Bjärehalvön ligger den 3 km2 store øya Hallands Väderö, vernet som naturreservat. Øya er et yndet utfluktsmål.

Næringslivet er differensiert med industriproduksjon i de midtre delene, mens kommunesenteret Båstad har mest service- og tjenestenæringer. Kommunen har betydelig sommerturisme. Norrvikens trädgårdar, anlagt i 1906 vest for Båstad sentrum, regnes som et av hovedverkene innenfor 1900-tallets hagearkitektur i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg