esker (geologi)

Esker
Av .

Artikkelstart

En esker er en langstrakt rygg av sortert materiale (sand, grus og lignende) som bukter seg gjennom landskapet. Eskere er dannet under en isbre, av sedimenter som fraktes i smeltevannet fra breen – med andre ord er den en både en subglasial og en glasifluvial avsetning.

Avhengig av avsetningsforhold da eskeren ble dannet, kan eskere bli opptil 10–20 meter høye og flere kilometer lange. Eskere er landformer i løsmasser og vil derfor normalt ikke bevares dersom isbreen gjør et fremrykk. De fleste eskerne i landskapet i dag ble derfor dannet under de siste restene av innlandsisen som dekket Norge og Fennoskandia under den siste istiden. Vi finner som regel eskere i en dalbunn i innlandet eller på flate områder.

Dannelse

Hvor mye smeltevann som er tilgjengelig avgjør hvor store korn eller partikler breelven kan frakte, dette kalles elvens kompetanse. I tillegg vil mengden tilgjengelige sedimenter under isbreen avgjøre hvor det kan dannes eskere. Eskere kan ha komplekse indre strukturer med lag som krysser hverandre, og bestå av materialer av varierende kornstørrelse på grunn av breelvens varierende kompetanse.

Ettersom breelven avsetter sedimenter i smeltevannstunneler under breen, vil elvebunnen bygges opp og det rennende vannet smelter eller eroderer seg oppover i isen. I motsetning til vanlige elver kan breelver under isen «renne» i oppoverbakke. Dette er fordi vannet under isbreen er utsatt for svært høyt trykk fra isbreen over, og vannet vil alltid strømme mot lavere trykk. På denne måten kan breelver også avsette materiale i motbakke.

Eskere blir bevart som landform etter hvert som breen blir mindre aktiv (dynamisk inaktiv), det vil si at den er nesten uten bevegelse (se dødis) og smelter vertikalt ned. Når tunnelveggene i breen smelter bort, forsvinner «støtten» som har holdt eskeren sammen. Resultatet er at eskeren kollapser, og store korn som er avsatt på toppen vil bli påvirket av tyngdekraften og falle ned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg