Faktaboks

Falsterbo
Uttale
fˈalsterbo
Etymologi

navnet kommer av at fiskere fra den danske øya Falster hadde sine fiskebuer der

Falsterbo
Falsterbonäset med tettstedet Falsterbo/Skanör. Alt ubebygd land er vernet som naturreservat.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Minnetavle for Olav Håkonsson/Olof Håkansson på Falsterbohus slott
Olav 4. Håkonsson, konge av Norge og Danmark og «rett arving til Sverige», døde på Falsterbohus slott i Skåne i 1387. Ei minneplate ble satt opp på slottsruina i 1987.

Falsterbo er et sted i Sverige, i Vellinge kommune i sørvestlige Skåne, del av tettstedet Skanör. Falsterbo omfatter den ytre, sørvestre del av Falsterbonäset, en sandslette som for en stor del består av flygesand. Falsterbo er et populært badested.

Bare grunnmurene står igjen av borgen Falsterbohus, hvor Olav Håkonsson døde i 1387. Sankta Gertruds kirke er fra slutten av 1200-tallet.

Falsterbo oppstod under det rike sildefisket i Øresund, og var til 1400-tallet et sentrum for sildehandelen; langs vestre strand finnes flere levninger etter fiskeboder.

Fugletrekket over Falsterbonäset er unikt i Nord-Europa, og samler tusentalls ornitologer fra hele Europa under høysesongen september til oktober. Falsterbo rev er en åtte kilometer lang sandbanke sørvestover fra Falsterbo. Revet er vernet som naturreservat.

Falsterbokanalen

Falsterbokanalen

Gjennom Falsterbonäset ble det i 1942 åpnet en kanal. Den utgravde strekningen er 1600 meter lang, 7,2 meter dyp og 100 meter bred. Skipstrafikken er svært høy. Falsterbokanalen forbinder Østersjøen med Øresund, og er et alternativ til den lengre seilingsleden rundt de grunne farvannene ved Falsterbo rev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg