Faktaboks

Landskrona
Etymologi

dannet etter mønster av tyske slottsnavn Landescrone 'landets krone'.

Uttale

landskr'ona

Landskrona er en by og kommune i Skåne i Sverige, ved Øresund.

Byen

Landskrona citadell
Landskrona. Citadellet.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Landskrona tettsted har 33 500 innbyggere (2020). Byen har stor handel og industri. Sør for den gamle havna er nå en nyere, god havn. Byen har fergeforbindelse til øya Ven i Øresund.

Et viktig kulturminne i Landskrona er citadellet fra Christian 3.s tid, med omfattende vollgravsystem. Sofia Albertina-kirken er fra 1700-tallet, og det samme gjelder Adolf Fredriks militærforlegning (nå museum), begge tegnet av Carl Hårleman. Landskrona museum har kulturhistoriske samlinger og en spennende kunstsamling. Byen har for øvrig rikelig bevart bebyggelse fra 1800-tallet.

Landskrona by ble grunnlagt av Erik av Pommern, og fikk byprivilegier i 1413.

Kommunen

Landskrona kommune har et areal på 141 km2 og 46 900 innbyggere (2022). Kommunen preges for det meste av et oppdyrket kulturlandskap. Øya Ven, med sine karakteristiske klinter, hører til kommunen. Landskrona kommune har betydelig industri, blant annet kjemisk industri (kunstgjødsel), verkstedindustri og næringsmiddelindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg