Faktaboks

Trelleborg
Etymologi
dansk navn på ringborger fra vikingtiden
Uttale

trelleb'orj

Trelleborg.

Trelleborg er Sveriges sørligste by. Den ligger ved Østersjøen ca. 30 km sørøst for Malmö og har 30 800 innbyggere (2020). Trelleborg har stor industri, blant annet Trelleborg AB, og er et viktig kommunikasjonsknutepunkt med fergeforbindelse til Travemünde, Sassnitz og Rostock i Tyskland. Det er betydelig aktivitet, blant annet spedisjonsvirksomhet, i forbindelse med havnen.

Trelleborg kirke er en 1200-tallskirke med trappegavlstårn fra 1617. Trelleborg museum er et kulturhistorisk museum for den sørvestre delen av Skåne (Söderslätt).

Historie

Trelleborg. Den rekonstruerte ringborgen.

Arkeologiske utgravninger i bykjernen på 1990-tallet avdekket rester av en stor ringborg, datert til sent 900-tall. En antar imidlertid at borgen var i bruk kun i en kortere periode.

Trelleborg vokste fram på grunn av sildefisket på 1200-tallet og omtales som by i 1257. Etter en nedgangsperiode og tap av byprivilegier i 1619 økte folketallet igjen utover på 1800-tallet med gjeninnførelse av byrettigheter i 1867.

Omkring forrige århundreskifte vokste industrien sterkt, og byen utviklet seg til å bli et kommunikasjonsknutepunkt. I 1897 åpnet regulær post- og passasjertrafikk på Sassnitz; i 1909 ble den utvidet til tog- og bilferge.

Kommunen

Trelleborg jordbruk
Trelleborg er en stor jordbrukskommune. Så å si alt areal utenom bebyggelsen er dyrket. Jordbruket preges av store enheter og en høy grad av mekanisering.
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY SA 3.0

Trelleborg kommune tilhører Skåne län og har et areal på 342 km2 og 47 000 innbyggere (2022). Kommunen er en utpreget jordbruksbygd med enger ned mot Østersjøen. Næringslivet domineres av kommunesenteret Trelleborg med Sveriges nest største havn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg