Trelleborg er Sveriges sørligste by, ved Østersjøen ca. 30 km sørøst for Malmö; 29 316 innbyggere (2016). Trelleborg har stor industri, blant annet Trelleborg AB, og er et viktig kommunikasjonsknutepunkt med fergeforbindelse til Travemünde, Sassnitz og Rostock i Tyskland. Det er betydelig aktivitet, blant annet spedisjonsvirksomhet, i forbindelse med havnen.

Trelleborg kirke er en 1200-tallskirke med trappegavlstårn fra 1617.

Trelleborg. Den rekonstruerte ringborgen.

av Lars Mæhlum. Gjengitt med tillatelse

Arkeologiske utgravninger i bykjernen på 1990-tallet avdekket rester av en stor ringborg, datert til sent 900-tall. En antar imidlertid at borgen var i bruk kun i en kortere periode.

Trelleborg vokste fram på grunn av sildefisket på 1200-tallet og omtales som by i 1257. Etter en nedgangsperiode og tap av byprivilegier i 1619 økte folketallet igjen utover på 1800-tallet med gjeninnførelse av byrettigheter i 1867.

Omkring forrige århundreskifte vokste industrien sterkt, og byen utviklet seg til å bli et kommunikasjonsknutepunkt. I 1897 åpnet regulær post- og passasjertrafikk på Sassnitz; i 1909 ble den utvidet til tog- og bilferge.

Trelleborg kommune tilhører Skåne län og har et areal på 342 km2 og 43 913 innbyggere (2017). Kommunen er en utpreget jordbruksbygd med enger ned mot Østersjøen. Næringslivet domineres av kommunesenteret Trelleborg med Sveriges nest største havn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.