Løkfrosk, amfibieart i paddefroskfamilien. Den blir 4-8 cm lang, hunnene er størst. Den har kraftige bakben med store fotrotsknuter, som den bruker til effektivt å grave seg ned i løs jord og sand med. Snuten er kort, og kroppsformen minner om en padde. Fargen er lysegrå eller lysebrun med store mørkebrune flekker. Buken er hvit med et mørkt skjær. Øynene er store og har en loddrett pupill. Hudkjertlene utskiller et slim som kan lukte sterkt av hvitløk.

Løkfrosken yngler i soloppvarmede, fisketomme dammer med rent vann. Hannens sang er en svak kvekking. Den har ingen kvekkepose til å forsterke sangen.

Alle egg legges samtidig i form av en 15-80 cm lang og 1,5-2 cm bred gelepølse med egg uregelmessig plassert i 5-8 lengderekker. Eggpølsen vikles rundt vegetasjon i yngledammen. Larvene blir usedvanlig store før de metamorfoserer, opptil 13 cm lange (i sjeldne tilfeller 18 cm). 

Har en vid utbredelse i Mellom og Øst Europa. Spredt over det meste av Danmark. Er trolig den amfibieart som har vist størst tilbakegang i Danmark. Har forsvunnet fra 98 % av sine danske levesteder i perioden 1945–90. Finnes dessuten i det sørlige Skåne (sør for Landskrona-Simrishamn). Står i akutt fare for å dø ut i Sverige. Fra 1960 til ca. 1995 er bestanden i Skåne redusert fra ca. 100 000 til under 1000 individer.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.