Sveriges landformer

Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Sverige kan deles i fire landskapsområder: 1) det nordsvenske høylandet, som omfatter ca. 2 / 3 av hele landarealet, 2) det mellomsvenske lavlandet omkring de store mellomsvenske sjøene, 3) det sørsvenske høylandet og 4) Skåne . I tillegg kommer øyene Öland og Gotland i Østersjøen .

Det nordsvenske høylandet

Lengst nordvest, nær norskegrensen, finnes et høyfjellsområde, 50-150 km bredt, med blant annet Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, 2103 moh. Her ligger også Sarek nasjonalpark, et vilt og vakkert fjellområde med flere isbreer og tallrike topper (Sarektjåkkå 2090 moh.). Lenger vest, ved norskegrensen, hever Sulitelma seg i 1860 meters høyde. Sør for Umeälven blir fjellene lavere, før Åreskutan (1420 moh.) og fjellene i Sylarna (1796 moh.) stiger opp fra landet omkring i sørlige Jämtland.

Øst for høyfjellet ligger et moreneområde på 200-500 moh. dekket av myr eller nåleskog. Her ligger også tallrike innsjøer og vassdrag; de viktigste elvene er Torneälven, Kalixälven og Luleälven lengst nord; Umeälven og Ångermanälven lenger sør, og Ljungan, Ljusnan og Dalälven med utspring i Jämtland og Härjedalen. Største innsjøer er fra nord Torneträsk, Stora Lulevatten, Hornavan-Storavan, Storuman, Storsjön og Siljan. I øst, mot Bottenviken, er et lavlandsbelte som omfatter hele kystbremmen og dalene i Norrbotten, 100-150 km inn i landet. Lengst nordøst er det skogkledd sletteland (Lappland), som strekker seg videre østover inn i Finland, Norge og Russland.

Det mellomsvenske lavlandet

Vättern

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Småland tilhører det sørsvenske høylandet, en småkupert grunnfjellsoverflate. Høyder og koller er skogkledd, mens mer fruktbar jord og dyrket mark preger lavereliggende deler.

Av /KF-arkiv ※.

Det mellomsvenske lavlandet er hovedsakelig et grunnfjellsområde; ofte med lave leirområder i sprekkesoner mellom høyere åspartier. Landet er for det meste under 100 moh.; høyest er Billingen ved Skövde vest for Vättern (299 moh.). Mellom-Sverige har noen av Europas største innsjøer; Vänern (5648 km2), beliggende i Klarälven-Göta älvs vassdrag; Vättern (1912 km2) med avløp til Østersjøen via Roxen, og Hjälmaren (478 km2), som i Hyndevadsån har avløp til Mälaren (1140 km2). Mälaren er knyttet til Østersjøen gjennom Stockholm-strømmene.

Det sørsvenske høylandet

Det sørsvenske høylandet, som omfatter Småland og nærliggende områder, er et skogkledd grunnfjellsplatå med morenemark, flere grunne innsjøer (Åsnen, Bolmen m.fl.) og myrstrekninger 200-300 moh. Høyeste punkt er Tomtabacken i Jönköpings län (377 moh.). En rekke mindre elver renner mot Kattegat og Østersjøen.

Skåne

Typisk landskap i Skåne
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Skåne er geologisk og landskapsmessig nært knyttet til Danmark, med lag av fruktbar leirjord over kalkstein og skifer. Landskapet er i hovedsak flatt; enkelte steder stikker imidlertid grunnfjell opp, som i Hallandsåsen nord for Ängelholm med Skånes høyeste punkt Söderåsen, 212 moh.

De største øyene er Gotland (2994 km2) og Öland (1347 km2) i Østersjøen. Öland er skilt fra fastlandet ved Kalmarsund. Gotland ligger ca. 90 km ut fra Sveriges østersjøkyst. Begge øyene er lave med et kalkholdig og fruktbart jordsmonn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg