Sverige kan deles i fire landskapsområder: det nordsvenske høylandet, som omfatter ca. 2/3 av hele landarealet, det mellomsvenske lavlandet omkring de store mellomsvenske sjøene, det sørsvenske høylandet og Skåne. I tillegg kommer øyene Öland og Gotland i Østersjøen.

Lengst nordvest, nær norskegrensen, finnes et høyfjellsområde, 50-150 km bredt, med blant annet Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, 2103 moh. Her ligger også Sarek nasjonalpark, et vilt og vakkert fjellområde med flere isbreer og tallrike topper (Sarektjåkkå 2090 moh.). Lenger vest, ved norskegrensen, hever Sulitelma seg i 1860 meters høyde. Sør for Ume älv blir fjellene lavere, før Åreskutan (1420 moh.) og fjellene i Sylarna (1796 moh.) stiger opp fra landet omkring i sørlige Jämtland.

Øst for høyfjellet ligger et moreneområde (200-500 moh.), dekket av myr eller nåleskog. Her ligger også tallrike innsjøer og vassdrag; de viktigste elvene er Torne älv, Kalix älv og Luleälven lengst nord; Ume älv og Ångermanälven lenger sør, og Ljungan, Ljusnan og Dalälven med utspring i Jämtland og Härjedalen. Største innsjøer er fra nord Torneträsk, Stora Lulevatten, Hornavan-Storavan, Storuman, Storsjön og Siljan. I øst, mot Bottenviken, er et lavlandsbelte som omfatter hele kystbremmen og dalene i Norrbotten, 100-150 km inn i landet. Lengst nordøst er det skogkledd sletteland (Lappland), som strekker seg videre østover inn i Finland, Norge og Russland.

Det mellomsvenske lavlandet er hovedsakelig et grunnfjellsområde; ofte med lave leirområder i sprekkesoner mellom høyere åspartier. Landet er for det meste under 100 moh.; høyest er Billingen ved Skövde vest for Vättern (299 moh.). Mellom-Sverige har noen av Europas største innsjøer; Vänern (5490 km2), beliggende i Klarälven-Göta älvs vassdrag; Vättern (1898 km2) med avløp til Østersjøen via Roxen, og Hjälmaren (463 km2), som i Hyndevadsån har avløp til Mälaren (1084 km2). Mälaren er knyttet til Østersjøen gjennom Stockholm-strømmene.

I Stensjö by ved Oskarshamn holdes tradisjonell smålandsk gårdsbebyggelse i hevd.

Småland. av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Det sørsvenske høylandet, som omfatter Småland og nærliggende områder, er et skogkledd grunnfjellsplatå med morenemark, flere grunne innsjøer (Åsnen, Bolmen m.fl.) og myrstrekninger; 200-300 moh. Høyeste punkt er Tomtabacken i Jönköpings län (377 moh.). En rekke mindre elver renner mot Kattegat og Østersjøen.

Typisk landskap i Skåne

av Knut A Rosvold. CC BY SA 3.0

Skåne er geologisk og landskapsmessig nært knyttet til Danmark, med lag av fruktbar leirjord over kalkstein og skifer. Landskapet er i hovedsak flatt; enkelte steder stikker imidlertid grunnfjell opp, som i Hallandsåsen nord for Ängelholm, med Skånes høyeste punkt, Söderåsen, 212 moh.

De største øyene er Gotland (2994 km2) og Öland (1347 km2) i Østersjøen. Öland er skilt fra fastlandet ved Kalmarsund. Gotland ligger ca. 90 km ut fra Sveriges østersjøkyst. Begge øyene er lave med et kalkholdig og fruktbart jordsmonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.