Faktaboks

Etymologi

Førsteleddet er er et tilnavn Swale 'svale' på en person; sisteleddet er löv 'arvegods'.

Svalöv
Fra Svalöv.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Odensjön
I den nordlige delen av kommunen ligger grunnfjellshorsten Söderåsen, vernet som nasjonalpark. Den sirkelrunde Odensjön har vært omfattet med stor interesse av geologer.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Svalöv er en kommune i Skåne i Sverige, øst for Landskrona. Kommunen har et areal på 91 kvadratkilometer og 14 400 innbyggere (2020).

Den sørlige delen av kommunen tilhører Landskronaslätten og er for en stor del oppdyrket. I nord stiger terrenget mot Söderåsen, som geologisk sett er en grunnfjellshorst som hever seg over slettelandet med sedimentære bergarter. På og omkring Söderåsen finnes bøkeskog, lynghede og natureng med innslag av myr. På nordsiden av Söderåsen ligger den vesle innsjøen Odensjön, som med sin spesielle form har avfødt mange teorier om dannelsen. Sjøen er sirkelrund med bratte sider, og er dypt nedskåret i grunnfjellet. Trolig er den dannet ved is- og smeltevannserosjon, kanskje som en gigantisk jettegryte.

Næringslivet i Svalöv domineres av jordbruket og virksomheter tilknyttet landbruket, som planteforedlingsbedriften Svalöf Weibull (SW) og meieriforetaket Arla Foods. Kommunen har gjennom de siste tiårene hatt et stagnerende folketall. En stor del av den yrkesaktive befolkningen pendler til Malmö, Lund, Helsingborg og Landskrona.

Største tettsteder er kommunesenteret Svalöv, Teckomatorp og Kågeröd. I Röstånga finnes et populært gjestgiveri med aner fra 1600-tallet, og i omegnen ligger Söderåsens nasjonalpark med blant annet utsiktspunktet Kopparhatten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg