Fjellvåk

fjellvåk

Tett på ein Fjellvåk på jæren der noen ofte overvintrer
Tett på ein Fjellvåk på jæren der noen ofte overvintrer
Fjellvåk vs ung hønsehauk på jæren i kamp om maten
Fjellvåk vs ung hønsehauk på jæren i kamp om maten
Fjellvåk som speider etter mus på bakken
Buteo lagopus

Buteo lagopus, fjellvåk. Foto fra: Tystrup sø, Sjælland

Artikkelstart

Fjellvåk er en fugleart i haukefamilien. Den er av de vanligste rovfuglene over store deler av landet, i Sør-Norge mest i fjelltraktene. Fjellvåken er i slekt med musvåk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buteo lagopus
Beskrevet av
(Pontoppidan, 1763)

Beskrivelse

Kroppsstørrelsen er omtrent som hønsehauk, men fjellvåken har en utpreget sveveflukt høyt oppe i luften mens hønsehauken mest flyr med raske vingeslag i skogområder.

Hunnen, som er størst, kan ha et vingespenn på ca. 1,4 meter. Fjellvåken har brede, lange vinger med samme fluktsilhuett som kongeørn. Undersiden er lys med en markert mørk flekk ved vingeknoken, mørkebrun buk og mørkt bånd i enden av den lyse halen. Tarsene er fjærkledde.

Levevis

I Sør-Norge er fjellvåken mest knyttet til fjelltraktene, men kan også hekke meget spredt i skog til dels helt ned mot Oslo. Da ligger reiret ofte i store furutrær, men hekking i fjellvegger er ellers mest vanlig. Fjellvåken lever overveiende av smågnagere (mus og lemen) og har vært totalfredet siden 1971.

Utbredelse

Fjellvåken har en sirkumpolar utbredelse og er en av våre vanligste rovfugler over store deler av landet. Etter en sterk tilbakegang i 1950- og 1960-årene har bestanden tatt seg opp igjen her i landet og etablert seg i nye områder. I gode smågnagerår hekker nå trolig 5000–10 000 par i Norge.

Trekk

Fjellvåken trekker i sørlig og sørøstlig retning særlig til det sørøstlige Europa, men noen ganske få kan overvintre ved norskekysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fjellvåk
Buteo lagopus
Tidligere vitenskaplig navn
Buteo lagopus lagopus
Artsdatabanken-ID
3870
GBIF-ID
2480524

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg