I Stensjö by ved Oskarshamn holdes tradisjonell smålandsk gårdsbebyggelse i hevd.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Småland er sentrum for svensk glassindustri og kunstglassframstilling.

av Karin Flekke. Begrenset gjenbruk

Småland, landskap i Sverige, Götaland, omfatter Jönköpings län, Kalmar län unntatt Öland, og Kronobergs län; 29 330 km2 med 754 535 innbyggere (2016). Største byer er Jönköping, Växjö og Kalmar.

Småland tilhører det sørsvenske høylandet, et flatt grunnfjellsområde med morenegrus og barskog. Skogen dekker nær 2/3 av landarealet. Myrer opptar store arealer, og det er mange grunne innsjøer; Bolmen og Åsnen er de største. I nord når Småland inn i Vättern. Høyeste punkt er Tomtabacken, 377 moh. Langs Kalmarsund, med kambrisk sandstein i berggrunnen, ligger kystsletta flat og dekket av fruktbar leirjord. Årlig nedbørmengde varierer fra 1000 mm i vest til 500 mm ved Kalmarsund i øst.

Jordbruksnæringen er viktig, men preget av tilknytningen til skogen. På Kalmarsletta er brukene større, med produksjon av korn og oljevekster. I skogbygdene er svært mange gårder fraflyttet og tjener som feriesteder. Småindustrien har tradisjoner, særlig i Jönköpings län og Kronobergs län. Huskvarna og Jönköping er allsidige industristeder.

På 1800-tallet var det stor utvandring til Amerika fra de fattige bygdene i indre Småland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.