I Stensjö by ved Oskarshamn holdes tradisjonell smålandsk gårdsbebyggelse i hevd.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Småland er sentrum for svensk glassindustri og kunstglassframstilling.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Småland er et landskap i Götaland i Sverige. Det omfatter Jönköpings län, Kalmar län unntatt Öland, og Kronobergs län. Småland er 29 330 km2 med 754 535 innbyggere (2016). De største byene er Jönköping, Växjö og Kalmar.

Natur

Småland tilhører det sørsvenske høylandet, et flatt grunnfjellsområde med morenegrus og barskog. Skogen dekker nær to tredjedeler av landarealet. Myrer opptar store arealer, og det er mange grunne innsjøer; Bolmen og Åsnen er de største. I nord når Småland inn i Vättern. Høyeste punkt er Tomtabacken, 377 moh. Langs Kalmarsund, med kambrisk sandstein i berggrunnen, ligger kystsletta flat og dekket av fruktbar leirjord. Årlig nedbørmengde varierer fra 1000 mm i vest til 500 mm ved Kalmarsund i øst.

Næringsliv

Jordbruksnæringen er viktig, men preget av tilknytningen til skogen. På Kalmarsletta er brukene større, med produksjon av korn og oljevekster. I skogbygdene er svært mange gårder fraflyttet og tjener som feriesteder. Småindustrien har tradisjoner, særlig i Jönköpings län og Kronobergs län. Huskvarna og Jönköping er allsidige industristeder.

På 1800-tallet var det stor utvandring til Amerika fra de fattige bygdene i indre Småland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg