Småland - landskap

I Stensjö by ved Oskarshamn holdes tradisjonell smålandsk gårdsbebyggelse i hevd.

av . Begrenset gjenbruk

Småland er sentrum for svensk glassindustri og kunstglassframstilling.

av . Begrenset gjenbruk

Småland, landskap i Sverige, Götaland, omfatter Jönköpings län, Kalmar län unntatt Öland, og Kronobergs län; 29 330 km2 med 754 535 innbyggere (2016). Største byer er Jönköping, Växjö og Kalmar.

Natur

Småland tilhører det sørsvenske høylandet, et flatt grunnfjellsområde med morenegrus og barskog. Skogen dekker nær 2/3 av landarealet. Myrer opptar store arealer, og det er mange grunne innsjøer; Bolmen og Åsnen er de største. I nord når Småland inn i Vättern. Høyeste punkt er Tomtabacken, 377 moh. Langs Kalmarsund, med kambrisk sandstein i berggrunnen, ligger kystsletta flat og dekket av fruktbar leirjord. Årlig nedbørmengde varierer fra 1000 mm i vest til 500 mm ved Kalmarsund i øst.

Næringsliv

Jordbruksnæringen er viktig, men preget av tilknytningen til skogen. På Kalmarsletta er brukene større, med produksjon av korn og oljevekster. I skogbygdene er svært mange gårder fraflyttet og tjener som feriesteder. Småindustrien har tradisjoner, særlig i Jönköpings län og Kronobergs län. Huskvarna og Jönköping er allsidige industristeder.

På 1800-tallet var det stor utvandring til Amerika fra de fattige bygdene i indre Småland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg