I Stensjö by ved Oskarshamn holdes tradisjonell smålandsk gårdsbebyggelse i hevd

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Småland er sentrum for svensk glassindustri og kunstglassframstilling

Karin Flekke. Begrenset gjenbruk

Småland,

landskap i Sverige, Götaland, omfatter Jönköpings län, Kalmar län unntatt Öland, og Kronobergs län; 29 330 km2 med 716 100 innb. (2008). Største byer: Jönköping, Växjö og Kalmar.

Småland tilhører det sørsvenske høylandet, et flatt grunnfjellsområde med morenegrus og barskog. Skogen dekker nær 2/3 av landarealet. Myrer opptar store arealer, og det er mange grunne innsjøer; Bolmen og Åsnen er de største. I nord når Småland inn i Vättern. Høyeste punkt er Tomtabacken, 377 moh. Langs Kalmar sund, med kambrisk sandstein i berggrunnen, ligger kystsletta flat og dekket av fruktbar leirjord. Årlig nedbørmengde varierer fra 1000 mm i vest til 500 mm ved Kalmar sund i øst.

Jordbruksnæringen er viktig, men preget av tilknytningen til skogen. På Kalmarsletta er brukene større, med produksjon av korn og oljevekster. I skogbygdene er svært mange gårder fraflyttet og tjener som feriesteder. Småindustrien har tradisjoner, særlig i Jönköpings län og Kronobergs län. Huskvarna og Jönköping er allsidige industristeder.

På 1800-tallet var det stor utvandring til Amerika fra de fattige bygdene i indre Småland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.