Faktaboks

Etymologi

et gammelt navn på byelva Höje å var Luma, av ljum 'lunken'.

Lommabukten
Strendene ved Lommabukten tjener som rekreasjon for Malmös og Lunds befolkning.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Lomma havn
Lomma har stor fritidsbåthavn.
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 2.0

Lomma er en kommune i Skåne i Sverige, ved Øresund. Den inngår i byregionen Stor-Malmö. Lomma kommune har et areal på 56 kvadratkilometer og 24 700 innbyggere (2022). Langs kysten finnes sandstrender og sanddyner, oppdyrket mark på morenejord finnes i innlandet. Største arbeidsplass er Sveriges landbruksuniversitet i Alnarp.

Kommunesenter er Lomma (13 800 innbyggere i 2020). Lomma er et gammelt strandsted grunnlagt på fiskerier, senere også med en del industri. I dag domineres stedet av boligbebyggelse med en befolkning som pendler til Malmö og Lund. Stedet har en stor fritidsbåthavn.

Nordligst i kommunen, ved Øresund, ligger tettstedet Bjärred. Bjärred utviklet seg tidlig på 1900-tallet til et fasjonabelt badested. Bjärreds kaldbadehus ligger ytterst på en 600 meter lang gangbru ut i Øresund. På 1960- og 1970-tallet opplevde stedet en ekspansiv boligbygging; siden har folketallet vært stabilt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg