Kongeørn er en art av fugl i haukefamilien. Den er vår nest største rovfugl etter havørn. Dens latinske navn Aquila chrysaetos betyr "den gyldne ørn" og henspeiler på at den har gyldenbrune fjær på hodet.

Hunnfuglen er størst og har et vingespenn på opptil 2,24 m (norsk mål). Vekten når maksimum om vinteren, med største kjente norske vekt 6670 g.

Ungfuglen er mørkebrun med hvite partier under vingene, og hvit hale med mørkt endebånd. Den får fullvoksen drakt etter 5–6 år og blir da nokså ensfarget gyllenbrun med gulbrun isse og nakke og ingen hvite partier. Kjønnsmoden ca. 4 år gammel.

Reiret legges på en fjellhylle eller i et stort tre, oftest en furu. I Møre og Romsdal og Hordaland ligger henholdsvis 98 % og 100 % av reira i bergvegg, mens lengre øst i landet er trehekking vanligere. I Nord-Østerdalen ligger således omkring halvparten av reira i trær. Når reiret plasseres i bergvegg, er det vanligvis på ei hylle som er beskyttet under et overheng. Reir i trær ligger vanligvis i midtre del av treet. Reirtrær i Sverige hadde en gjennomsnittsalder på hele 335 år.

Kongeørna legger vanligvis 2 egg, sjeldnere 1 eller 3, i slutten av mars eller begynnelsen av april. Eggene er skittenhvite med mørke flekker legges i mars–april. Rugeperiode er på ca. 43 dager. Begge kjønn ruger, men hunnen står for det meste av rugingen. Ungene sitter i reiret i 10-11 uker, og forlater reiret i løpet av juli. Kongeørna avstår ofte fra å hekke i år med liten bestand av småvilt.

Hønsefugler, ender og hare er de vanligste byttedyrene, men også rev, reinkalver, lam med mer, og ofte selvdøde dyr.

Bortsett fra i paringstiden er voksen kongeørn som regel taus.

Oppdelt i flere underarter hekker den i store deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge hekker kongeørnen fra heitraktene i Agder til Øst-Finnmark. I høyere strøk holder den seg mest i innlandet, men i Nord-Norge forekommer den også i rene kyststrøk.

Bestanden i Norge avtok gjennom mange år, men har siden totalfredningen i 1968 stabilisert seg. I 2002 ble den norske bestanden anslått til 850–1200 hekkende par, mens den i 2013 ble estimert til 1224–1545 par. Totalbestanden i Europa anslås til 9300–12300 par.

Den tilhører underfamilien ekte ørner (Aquilinae), og kongeørnslekta (Aquila) Det er 10 andre arter i slekta Aquila.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.