alm

Bladene er sagtakket og skjeve ved grunnen.

Almeblad av . CC BY SA 2.0

Alm. Tre, blad og frukt av vanlig alm, Ulmus glabra.

av . Begrenset gjenbruk

Vanlig alm er et tre som her i landet kan bli opptil 35 meter høyt og 400 år gammelt. Soppsykdommen almesyke kan ramme alm.

Faktaboks

Også kjent som

Ulmus glabra

Beskrivelse

Yteveden på alm er gråaktig, mens kjerneveden er mørkere gråbrun, ofte med fargetoner som grønt, gult og rødt innblandet. Grove porer i årringens vårved gir kraftig markering av strukturtegningen i flatsiden, og gamle, hule stammer kan få en omkrets på 7–8 meter. Bladene til alm er dobbelt sagtannet, skjeve ved grunnen og sitter i to rekker på kvistene. Blomstene er små og sitter samlet i tette, brune knipper. Den flate, bredvingede nøttefrukten modnes hos oss først i juni.

Utbredelse

I Norge er alm et nokså vanlig tre nord til midtre Nordland, mest i lavlandet, men av og til opp til 900 meters høyde. Alm er oppført på Norsk rødliste som sårbar på grunn av sterk tilbakegang forårsaket av sykdom og beiting.

Bergalm er en underart av vanlig alm, og skilles fra denne ved at den mangler hår på flerårskvistene og har relativt tykke blad. Bergalm er den vanligste underarten på Vestlandet og i Trøndelag, trolig innvandret fra vest.

Bruk

I nødstider ble almebark mye brukt til barkebrød, og det var også vanlig å skave barken til kufôr. «Almen gjør» sa folk; det vil si at dyra ble fete av å ete almebark. Enkelte hevdet at almebark var jevngodt med høy og almebast med mel.

Densitet ved 15 prosent fuktighet er ca. 0,68 gram per kubikkcentimeter. Den sterke og seige veden tåler sjokkbelastning godt, omtrent som ask. Den er lite holdbar ved varierende fuktighet. Almeved brukes til møbler, skaft og undervannsbygging.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Art Alm Ulmus glabra
Slekt Almeslekta Ulmus
Familie Almefamilien Ulmaceae
Orden Rosales
Klasse Tofrøbladete planter Dicotyledoneae
Rekke Dekkfrøete planter Angiospermae
Rike Planteriket Plantae

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg