Kristianstad, by i Skåne i Sverige, administrasjonssenter i Kristianstad kommune, ved Helgeån, 90 km nordøst for Malmö; 40 145 innbyggere (2016).

Byen ligger i Skånes mest fruktbare jordbruksstrøk. Næringslivet domineres likevel i dag av tjenesteytende næringer, og byen har høyskole, en del av regionadministrasjonen og regionsykehus. Byen er et viktig samferdselsknutepunkt og har også næringsmiddelindustri. Det ligger et militærhistorisk museum her. Den opprinnelige byplanen med et rettvinklet gatenett er bevart. Heliga Trefaldighetskyrkan i nederlandsk renessansestil er fra 1618–1628, og er regnet som det vakreste eksempel på såkalt Christian 4-stil i Skåne.

Byen ble grunnlagt i 1614 av Christian 4 som grensefestning mot Sverige. Kristianstad fikk byprivilegier i 1622 og ble sete for svensk landshøvding i Skåne i 1719.

Kristianstad kommune har et areal på 1252 km2 og 84 096 innbyggere (2017). Den nordlige delen av kommunen preges av sprekkedaler med mange innsjøer. I sør dominerer Linderödsåsen. kommunen har store arealer med edelløvskog. Det rike jordbruket, med bl.a. betydelig fruktdyrking i nord, har gitt grunnlag for en stor næringsmiddelindustri. Omkring 40 % av arbeidsplassene er innen tjenesteytende næringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.