Faktaboks

Kristianstad
Etymologi

etter grunnleggeren Kristian 4.

Uttale

krisj'ansta

Grunnlagt
1614
Kristianstad
Av /Kristianstads kommun.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Kristianstad er en by og kommune i Skåne i Sverige. Byen ligger 90 kilometer nordøst for Malmö, ved elva Helgeån, og har 41 300 innbyggere (2020).

Kristianstad ligger i Skånes mest fruktbare jordbruksstrøk. Næringslivet domineres likevel i dag av tjenesteytende næringer, og byen har høyskole, en del av regionadministrasjonen og regionsykehus. Byen er et viktig samferdselsknutepunkt og har også næringsmiddelindustri.

Den opprinnelige byplanen med et rettvinklet gatenett er bevart. Heliga Trefaldighetskyrkan i nederlandsk renessansestil er fra 1618–1628. Den er regnet som det vakreste eksempel på såkalt Christian 4.-stil i Skåne.

Et filmmuseum er innredet i atelierene hvor de tidligste svenske filminnspillingene ble gjort. Ved Norra Åsum sør for byen ligger Artillerimuseet med samlinger fra slutten av 1700-tallet til nåtid.

Kommunen

Åhus
Ved kysten ligger den gamle småbyen Åhus, kjent for sin Absolut vodka. Brenneriet ses midt i bildet.
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 3.0

Kristianstad kommune har et areal på 1252 kvadratkilometer og 87 000 innbyggere (2022). Administrasjonssenteret er Kristianstad. Den nordlige delen av kommunen preges av sprekkedaler med mange innsjøer. I sør dominerer Linderödsåsen. Kommunen har store arealer med edelløvskog. En 35 kilometer lang strekning langs Helgeån er tilrettelagt for opplevelse av det rike dyre- og plantelivet i de vidstrakte våtmarkene.

Det rike jordbruket, med blant annet betydelig fruktdyrking i nord, har gitt grunnlag for en stor næringsmiddelindustri. Omkring 40 prosent av arbeidsplassene er innen tjenesteytende næringer. I tettstedet Tollarp 15 kilometer sørvest for Kristianstad har Orkla en fabrikk for framstilling av saft og syltetøy.

Ved kysten, 15 km sør for Kristianstad, ligger middelalderbyen Åhus med glassbruk og brenneri, kjent for varemerket Absolut Vodka.

Historie

Vä kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Byen ble grunnlagt i 1614 av Christian 4. som grensefestning mot Sverige da Skåne var en del av Danmark. Kristianstad fikk byprivilegier i 1622 og ble sete for svensk landshøvding i Skåne i 1719.

Fem kilometer sørvest for bysentrum ligger den tidligere middelalderbyen Vä. Vä hadde byrettigheter fra 1100-tallet fram til Kristianstads grunnleggelse i 1614. Spor etter bebyggelse vest for dagens boligområde viser at stedet har hatt betydning fra starten av vår tidsregning. Navnet antyder et religiøst sentrum (se ve). I løpet av 1100-tallet ble det bygd en kongsgård, et kloster og Mariakirken, som fortsatt står. Kirken er bygd i samme teknikk som Lund domkirke, med skallmur av tilhogd sandstein. I koret finnes kalkmalerier fra 1100-tallet der en intens blåfarge er fremstilt ved bruk av pulverisert lapis lazuli.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg