Kristianstad

Artikkelstart

Kristianstad, by i Skåne i Sverige, administrasjonssenter i Kristianstad kommune, ved Helgeån, 90 kilometer nordøst for Malmö. Byen har 40 145 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale

krisj'ansta

Kristianstad ligger i Skånes mest fruktbare jordbruksstrøk. Næringslivet domineres likevel i dag av tjenesteytende næringer, og byen har høyskole, en del av regionadministrasjonen og regionsykehus. Byen er et viktig samferdselsknutepunkt og har også næringsmiddelindustri. Det ligger et militærhistorisk museum her.

Den opprinnelige byplanen med et rettvinklet gatenett er bevart. Heliga Trefaldighetskyrkan i nederlandsk renessansestil er fra 1618–1628. Den er regnet som det vakreste eksempel på såkalt Christian 4-stil i Skåne.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1614 av Christian 4 som grensefestning mot Sverige da Skåne var en del av Danmark. Kristianstad fikk byprivilegier i 1622 og ble sete for svensk landshøvding i Skåne i 1719.

Kommunen

Kristianstad kommune har et areal på 1252 kvadratkilometer og 84 096 innbyggere (2017). Den nordlige delen av kommunen preges av sprekkedaler med mange innsjøer. I sør dominerer Linderödsåsen. Kommunen har store arealer med edelløvskog.

Det rike jordbruket, med blant annet betydelig fruktdyrking i nord, har gitt grunnlag for en stor næringsmiddelindustri. Omkring 40 prosent av arbeidsplassene er innen tjenesteytende næringer. I tettstedet Tollarp 15 km sørvest for Kristianstad (3404 innbyggere i 2016) har Orkla en fabrikk for framstilling av saft og syltetøy.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg