Helsingør

Helsingør. Bebyggelsen langs en del av havnen med St. Olai kirke i bakgrunnen. Kirken ble oppført på 1400-tallet, og har vært domkirke siden 1961. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kronborg slott og festning.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Helsingør er en by nordøst på Sjælland i Danmark, ved den smaleste delen av Øresund; med 47 123 innbyggere i 2017. Helsingør er Sjællands tredje største by, og er en viktig industriby og overfartssted til Helsingborg i Skåne. Byen har overlevd konkurransen fra den faste forbindelsen over Øresund (fra 2000) mellom København og Malmö, og er fortsatt et trafikalt knutepunkt med tett fergetrafikk til Helsingborg og har mange svenske (dags)turister. Flere museer, blant annet Danmarks Tekniske Museum, som blant annet huser Samlingen Danmarks Flyvemuseum, og M/S Museet for søfart (tidligere Handels- og søfartsmuseet). Akvarium.

Faktaboks

Også kjent som

I klassisk engelsk også kalt Elsinore

Bybeskrivelse

Bybildet domineres av Kronborg slott, «Øresunds vokter», som ligger på en odde som stikker ut i Øresund. Slottet ble opptatt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv år 2000. Nærmest havnen ligger den gamle bydelen med smale gater og mange historiske bygninger, blant annet domkirken Sankt Olai,som går tilbake til 1200-tallet (flere steder i kirken ses avbildninger av Olav den hellige som står på hedenskapets drage), det tidligere karmeliterklosteret Vor Frue med Mariakirken fra 1400-tallet og Karmeliterhuset fra 1450–1500. Både i hovedgaten Stengade og i Strandgade finnes en rekke fredete gamle og velbevarte bygninger, blant annet byens rådhus fra 1854–55. Helsingør har fått Europarådets pris for bybevarelse. Vest for bykjernen ligger et industriområde.

Historikk

Helsingør vokste opp nord for kongeborgen Flynderborg, og nevnes første gang 1231. Den ble kjøpstad 1426 i Erik av Pommerns tid. Han fikk anlagt borgen Krogen for å kunne innkreve Øresundstollen. Kronborg ble oppført på 1500-tallet av Frederik 2 til erstatning for Krogen, som var blitt foreldet etter oppkomsten av skytevåpen. I Øresundstollens tid (opphevet 1857) var det ferdselen gjennom sundet som gjorde Helsingør til en viktig by; vår tid er det trafikken og et aktivt lokalt næringsliv som gir byen fremtredende betydning.

Ny tid

Et omfattende byfornyelsesprogram fram mot 2018 inneholder etablering av kulturhus, sjøfartsmuseum, utvidelse av Nordhavnen, ny idrettsstadion og oppførelse av mange nye og til dels luksuriøse leiligheter. Samtidig planlegges bro/tunnelforbindelse mellom Helsingør og Helsingborg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg