Skogplanting
Skogplanting av «pluggplanter» med plantebor (hullpipe).
Skogplanting
Av /Samfoto/NTB.
Granplanter
Brett med granplanter klare for planting.
Granplanter
Av /Samfoto/NTB.

Skogplanting er systematisk tilplanting med skogstrær beregnet på produksjon av tømmer.

Plantene dyrkes i egne skogplanteskoler, tilsvarende planteskoler. En viktig del av skogforvaltningen er skogbrukslovens pålegg om planting etter hogst.

I Norge er det vanligst å plante gran, oftest ett til to år etter hogst. Det blir også tilplantet noe skog på tidligere dyrket mark. I enkelte tilfeller plantes også løvtrær, for eksempel bjørk og svartor. Furu vokser normalt opp etter naturlig foryngelse fra frøtrær som står igjen på hogstfeltet etter sluttavvirkning.

Gran, furu og bjørk utgjør 98 prosent av det som plantes, og omkring 75 prosent av plantingen skjer i regi av skogeierandelslag eller andre entreprenører. Økt bevissthet rundt viktigheten av foryngelse har bidratt til økt skogplanting i perioden, men samtidig har avvirkningen også har økt mye.

Statistikk

I perioden 2011–2020 økte den årlige skogplantingen fra 25 til omkring 40 millioner planter, og det ble plantet på i alt 218 000 dekar.

Tabellen under viser utført skogplanting, ungskogpleie, markberedning og annen skogkultur. Tallene omfatter bare tiltak som er dekket av skogfond og/eller har fått statstilskudd, og bygger på uttrekk av data fra Landbruksdirektoratets database for Skogfond.

Tiltak Areal, dekar
Skogplanting 217845
Ungskogpleie 218752
Markberedning 104225
Gjødsling 44650
Kjemisk rydding og ugrasskontroll 4144

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg