fregattfugler

Fregattfuglhannen har en naken strupeflekk som i forplantningstiden kan blåses opp til en stor, rødfarget ballong.
fregattfugl av . CC BY 2.0

Fregattfugler er en familie av sjøfugler i ordenen sulefugler. De tar mat fra andre sjøfugler.

Faktaboks

Uttale
fregˈattfugler
Også kjent som

Fregatidae

fregattfuglfamilien

Beskrivelse

Fjærdrakten er svart, ofte med mer eller mindre hvit underside av kroppen. Vingene er smale og spisse, halen lang og kløftet og nebbet er langt og rett med en krok i spissen. Hannen har en naken strupeflekk som i forplantningstiden kan blåses opp til en stor, rødfarget ballong.

Fregattfuglene er utstyrt med åreføtter, det vil si at alle fire tær er forbundet med svømmehud, som blant annet hos skarvene. Svømmehuden er imidlertid sterkt redusert, og fregattfuglene legger seg aldri ned på sjøen, enda de ustanselig ferdes i flukt over havet. Vingespennet er 1,8–2,3 m, og de er usedvanlig dyktige flygere.

Levesett

Fregattfuglene skaffer seg mat på samme måte som for eksempel tyvjoen: ved å jage andre sjøfugler inntil de slipper byttet sitt, som fregattfuglen griper i flukten. De tar ellers flygefisk, og byttedyr som de kan snappe opp fra havflaten i farten.

På land beveger de seg klosset med de korte bena, men de setter seg med letthet i trær og busker, hvor de oftest plasserer reirene. Fregattfuglene er kolonifugler, og legger bare ett egg.

Utbredelse

De omfatter fem arter utbredt i alle tropiske og subtropiske områder, især på den sørlige halvkule. Kan en sjelden gang observeres i nordeuropeiske farvann, og fregattfugler er ved noen få anledninger registrert langs norskekysten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg