Tikehauatollen er én av 78 atoller i øygruppen Tuamotu i Fransk Polynesia i Stillehavet. Her er Tikehaua sett fra en av NASAs satellitter.
Atoll
Av .

Artikkelstart

En atoll er et ring- eller hesteskoformet korallrev som omgir en lagune. Bredden er fra 1 til 130 km, og atollene reiser seg ofte rett opp av dyphavet. De er mest vanlige i vestlige og midtre deler av Stillehavet.

Faktaboks

Uttale
atˈoll

Atollenes utbredelse er begrenset av temperaturen i havet, og befinner seg derfor sjelden utenfor tropene og subtropene. Den levende delen av korallrevet befinner seg fra like under havoverflaten til ca. 60 meters dyp.

Historikk

Atollene som fenomen har lenge fascinert forskere og naturhistorikere. Det har blitt betraktet som et problem at koralløyer kunne reise seg fra store havdyp. Charles Darwin lanserte teorien om at korallrevene hadde vokst langs randen av vulkanøyer som siden var sunket under havnivået. Senkningen foregikk så langsomt at korallene kunne vokse seg oppover like fort. Dypboringer har senere vist at det under lagunene og korallkalken virkelig fins vulkanske bergarter fra sunkne vulkanøyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg