tropisk lavtrykk

Tropisk lavtrykk, lavtrykk med sterk vind som opptrer særlig i tropiske og subtropiske områder.

Etter internasjonal overenskomst benyttes følgende presise betegnelser:

  • tropisk lavtrykk med vind opp til 17 m/s
  • tropisk storm 17–33 m/s
  • tropisk orkan eller taifun over 33 m/s

Betegnelsen orkan (hurricane) brukes særlig i amerikanske farvann, tyfon i det vestlige Stillehavet, og syklon i Indiske hav.

Ofte brukes tropisk lavtrykk som samlebetegnelse på alle kategoriene.

Det har vært målt hastigheter på ca. 90 m/s (ca. 320 km/t). Vinden er sterkest på lavtrykkets høyre side i forhold til bevegelsesretningen, der en komponent av forflytningshastigheten forsterker sirkulasjonsbevegelsen.

Et relativt svakt tropisk lavtrykk kan i løpet av få dager utvikle seg til et uvær med vindhastighet av orkans styrke. Dette skjer alltid over hav der sjøtemperaturen er meget høy, over ca. 27 °C.

Dannelsesområdet er gjerne det ekvatoriale stillebeltet som da må ligge forskjøvet 5–10° nord eller sør for ekvator fordi jordrotasjonens avbøyende kraft (corioliskraften) er medvirkende ved utviklingen av lavtrykket. Disse betingelsene er særlig til stede når det er ettersommer og tidlig høst på vedkommende halvkule.

Sør for ekvator over Atlanterhavet og over østlige Stillehavet dannes det ikke tropiske stormer og orkaner, bl.a. fordi sjøtemperaturen ikke er høy nok. Over nordlige Indiske hav er bevegelsen mindre regelmessig, orkansesongen er heller ikke så markert som i de fleste andre orkanstrøk.

Nydannede, noenlunde kraftige lavtrykk har liten utstrekning (f.eks. 100 km) og forflytter seg langsomt, oftest mot vest. Fullt utviklet kan lavtrykket ha diameter på 300–500 km. Over den vestlige del av verdenshavene bøyer de oftest av mot høyere breddegrader, for så å fortsette mot øst i vestavindsbeltet med større forflytningshastighet og mindre intensitet. Svekkede rester av tropiske lavtrykk når innimellom norskekysten.

Energikilden for kraftige tropiske lavtrykk er kondensasjonsvarme som frigjøres ved fortetning av vanndamp. Tilførsel av meget fuktig luft som ved oppstigning i orkanområdet gir sterk nedbør, er nødvendig. Lavtrykkene svekkes over kjøligere hav eller land. Karakteristisk for tropiske orkaner er det sylinderformede midtpartiet, øyet, der fallende luftmasser gir forbigående vindstille og skyfritt vær.

Det kan bli enorme skader og tap av menneskeliv når et tropisk lavtrykk raser inn over lave øyer eller lave kystområder. Skadene voldes av vinden, men særlig av stormfloden fra sjøen som slår innover land. De største orkankatastrofer i nyere tid har funnet sted i kystområdet i Bangladesh, der stormflod har druknet flere hundretusen mennesker. Katrina (2005) ansees som den skadeligste orkanen i atlanterhavsområdet i de senere år; den raserte byen New Orleans og tok ca. 1800 liv.

Varslingen av tropiske lavtrykk er vesentlig forbedret i de senere år gjennom bruk av meteorologiske satellitter som uavbrutt overvåker havet.

Rekognoseringsfly og radarstasjoner muliggjør en nøyaktig bestemmelse av posisjon, fart og utstrekning av lavtrykkene. Effektiv spredning av varsler, evakueringsplaner o.l. har også hatt mye å si for å begrense skadevirkningene.

Orkaner i det nordamerikanske området gis personnavn i alfabetisk rekkefølge, fra A hvert år.

Klassifisering av tropiske lavtrykk (orkaner, sykloner, taifuner)

Kategori Type Typisk atmosfæretrykk (hPa) Vind (m/s) Vind (km/h)
TD Tropisk lavtrykk <17,5 <63
TS Tropisk storm 17,5–32,4 63–117
1 Tropisk orkan >980 32,5–42,4 117–153
2 Tropisk orkan 965–980 42,5–49,9 153–176
3 Tropisk orkan 945–965 50,0–57,9 176–208
4 Tropisk orkan 920–945 58,0–68,9 208–245
5 Tropisk orkan <920 >69,0

>245

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.