Human Development Index, HDI, eller Indeks for menneskelig utvikling, er en indeks som måler forventet levealder, skolegang og inntektsnivå i 187 land. Indikatorene brukes til å rangere landets levestandard og sosiale utvikling. Metoden ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (1934–98) og den indiske økonomen Amartya Sen.

I 2016 var Norge rangert som nummer én, etterfulgt av Australia og Sveits. Den sentralafrikanske republikkNiger og Tsjad hadde den laveste HDI-skåren.

Siden 1990 har FN brukt Human Development Index som mål for fattigdom på landnivå: HDI er basert på indikatorer for menneskelig utvikling som skal fange opp flere av fattigdommens dimensjoner enn inntekt og økonomiske forhold.

Indeksen brukes for å rangere verdens land etter hvor langt de er kommet når det gjelder å sikre sine innbyggere følgende tre mål:

  • et langt liv (gjennomsnittlig forventet levealder),
  • utdanning (antall skoleår og andel analfabeter i den voksne befolkningen) og
  • økonomisk sikkerhet (BNP per innbygger).

Hvert år gir FNs utviklingsprogram UNDP ut rapporten Human Development Report som gir en samlet oversikt over hvordan stater skårer på HDI.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. mai 2009 skrev Odd Arve Manum

Her er det på sin plass å ajourføre med nyere HDI-opplysninger.

26. februar 2013 skrev Arild Een

Informasjonen eg la inn på HDI-artikkelen fant eg på SN sine heimesider. Sjå her: http://data.un.org/_Docs/FAQs_2011_HDI.pdf

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.