Human Development Index, HDI, eller Indeks for menneskelig utvikling, er en indeks som måler forventet levealder, skolegang og inntektsnivå i 187 land. Indikatorene brukes til å rangere landets levestandard og sosiale utvikling. Metoden ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (1934–98) og den indiske økonomen Amartya Sen.

I 2016 var Norge rangert som nummer én, etterfulgt av Australia og Sveits. Den sentralafrikanske republikkNiger og Tsjad hadde den laveste HDI-skåren.

Siden 1990 har FN brukt Human Development Index som mål for fattigdom på landnivå: HDI er basert på indikatorer for menneskelig utvikling som skal fange opp flere av fattigdommens dimensjoner enn inntekt og økonomiske forhold.

Indeksen brukes for å rangere verdens land etter hvor langt de er kommet når det gjelder å sikre sine innbyggere følgende tre mål:

  • et langt liv (gjennomsnittlig forventet levealder),
  • utdanning (antall skoleår og andel analfabeter i den voksne befolkningen) og
  • økonomisk sikkerhet (BNP per innbygger).

Hvert år gir FNs utviklingsprogram UNDP ut rapporten Human Development Report som gir en samlet oversikt over hvordan stater skårer på HDI.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. mai 2009 skrev Odd Arve Manum

Her er det på sin plass å ajourføre med nyere HDI-opplysninger.

26. februar 2013 skrev Arild Een

Informasjonen eg la inn på HDI-artikkelen fant eg på SN sine heimesider. Sjå her: http://data.un.org/_Docs/FAQs_2011_HDI.pdf

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.