ukulele

Artikkelstart

Ukulele er et firestrenget, lite instrument i gitar-familien med sin opprinnelse i Portugal. I løpet av 1870-årene kom instrumentet til Hawaii, hvor det snart ble et populært folkemusikkinstrument under navnet ukulele og etter hvert også fikk status som Hawaiis nasjonalinstrument. I 1920-årene ble ukulele innført i amerikanske og europeiske danseorkestre og spredte seg samtidig over store deler av verden. Siden slutten av 1960-tallet har også en rekke norske visesangere og andre artister tatt i bruk ukulele.

Faktaboks

Uttale
ukulˈele
Også kjent som
av hawaiisk 'hoppende loppe'

Ukulelens historie

I Portugal finnes det gitarer i flere ulike størrelser. Mange steder er den lille soprangitaren med fire tarm- eller stålstrenger svært populær. Den har ulike navn i de forskjellige regionene (braguinha, minhoto, timple, machete), men det vanligste navnet på instrumentet er cavaquinho.

I 1870-årene kom det flere immigranter til Hawaii fra Madeira og Kapp Verde-øyene, som begge tilhørte Portugal. Noen av disse immigrantene var musikere og hadde med seg sine instrumenter, blant annet den lille portugisiske soprangitaren. En av musikerne var Joao Fernandez fra Madeira, som brakte med seg sin braguinha. Hawaiis daværende konge, kong Kalakaua ble svært begeistret for både instrumentet og musikken til Fernandez, og i 1880-årene erklærte han den lille gitaren som øystatens nasjonalinstrument. Samtidig fikk den navnet ukulele (hoppende loppe), noe som trolig henspilte på fingrenes bevegelse når man spilte på instrumentet. Men navnet kan også være hentet fra en av kongens offiserer, en engelskmann, som var en dyktig musiker og visstnok bar dette tilnavnet. De aller fleste av innbyggerne på Hawaii har hatt sin egen ukulele, noe som også skyldes at instrumentet er relativt billig å kjøpe.

Ulike modeller

Etter hvert videreutviklet man instrumentet, og man begynte å lage ukuleler i flere ulike størrelser som sopran, konsert, tenor og baryton. Konsert-ukulelen har større kropp, lengre hals og flere tverrbånd enn de øvrige modellene. Den vanlige sopranutgaven stemmes vanligvis A-D-F#-H, mens konsertutgaven også stemmes G-C-E-A.

Ukulelen har en nær slektning i den venezuelanske soprangitaren cuatro. Instrumentet har fire nylonstrenger og stemmes på samme måte som en ukulele, men har en noe annen karakter og spilleteknikk. Cuatro har trolig sin opprinnelse i den firestrengete spanske renessansegitaren som var populær fram til slutten av 1500-tallet.

Ukulelen i Norge

En rekke norske musikere har fra tid til annen spilt på ukulele, og instrumentet ble spesielt populært blant visesanger fra slutten av 1960-tallet. Blant de mest kjente ukulelespillende artistene finner vi Lillebjørn Nilsen, Åse Kleveland, Øystein Dolmen, Espen Lind, Siri Nilsen og Hilde Louise Asbjørnsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg