rotte

Det vi oftest tenker på som rotter, er arten brunrotte, Rattus norvegicus.

Brunrotte
iStockPhoto.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Rottelignende pungdyr?
Opossum i Texas
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Rotte er et ord vi vanligvis forbinder med dyr i gnagerslekten Rattus, for eksempel brunrotte. Imidlertid blir det ofte også brukt i navnet på mange andre arter som slett ikke er i slekt med gnagerne.

Faktaboks

Etymologi
middelnedertysk

Dyr som får rotte i navnet er gjerne de litt større smågnagere. Da kan man si at ordet brukes i betydningen «stor mus». Det beste eksempelet i Norge er brunrotta. Karakteristisk for denne arten er en lang og tynt behåra hale, samt temmelig store ører og en spiss snute. En annen art i samme slekt og med samme karakterer, er svartrotte.

For det andre brukes «rotte» som en del av navnet på mange andre arter, både på andre smågnagere og på arter som slett ikke er i slekt med gnagere. Utgangspunktet for denne bruken er antakelig at dyret har én eller flere av de nevnte karakterer, og da spesielt en lang og tynt behåra hale. En slik hale forbindes altså ofte med rotter og bidrar til navnsetting av veldig ulike arter.

I Norge ble bisam tidligere kalt bisamrotte, fjellmarkmus ble kalt fjellrotte, mens vånd ofte kalles jordrotte eller vannrotte. Til og med noen pungdyr har fått rotte i navnet, som for eksempel pungrotter (opossumer). Denne vide bruken av «rotte» kan virke forvirrende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg