brødfrukttre

Brødfrukttre. Puklene i den kuleformede, halvmodne brødfrukten til venstre antyder enkeltfruktene i denne fruktstanden. Den langstrakte, mannlige blomsterstanden til høyre er ennå ikke fullt utviklet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Brødfrukttre er en planteslekt i morbærfamilien med 47 arter i det sørøstlige Asia fra Sri Lanka til Kina. Det er store trær med melkesaft, læraktige blad og enkjønnede blomster. Hannblomstene danner en kolbe, hunnblomstene en klubbe- eller hodeformet blomsterstand. Frukten dannes av hele blomsterstanden (fruktstanden). Det 10–20 m høye jakktreet, Artocarpus heterophyllus, gir den avlange eller eggformede, brungrønne, knudrete og opptil 90 cm lange jakkfrukten. Den kan veie opptil 50 kg, men 2–10 kg er vanligst å finne til salgs. Det ekte brødfrukttreet, Artocarpus incisa, er 15–20 m høyt og gir en rund, gul, knudrete og opptil 20 cm i diameter stor brødfrukt. Begge fruktene kan kokes og brukes som grønnsaker; jakkfrukten kan også spises rå. Det svært næringsrike, gule eller svakt lilla, saftige og sursøte fruktkjøttet har sekskantete fruktsekker. Frøene er gode ristet.

Faktaboks

også kjent som:
Artocarpus

Brødfrukttrær dyrkes overalt i tropene. De er meget nyttige; røttene brukes til medisin, veden til møbler og basten til kurver og matter. Av melkesaften fås en slags kautsjuk. Fruktene er et viktig næringsmiddel i tropene.

Johannesbrødtre tilhører en annen familie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg