Brødfrukttre. Puklene i den kuleformede, halvmodne brødfrukten til venstre antyder enkeltfruktene i denne fruktstanden. Den langstrakte, mannlige blomsterstanden til høyre er ennå ikke fullt utviklet.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Brødfrukttre, planteslekt i morbærfamilien, 47 arter i det sørøstlige Asia fra Sri Lanka til Kina. Det er store trær med melkesaft, læraktige blad og enkjønnede blomster. Hannblomstene danner en kolbe, hunnblomstene en klubbe- eller hodeformet blomsterstand. Det er hele blomsterstanden (fruktstanden) som danner frukten. Det 10–20 m høye jakktreet, A. heterophyllus, gir jakkfrukt som er avlang eller eggformet, brungrønn, knudrete og opptil 90 cm lang. Jakkfrukten kan veie opptil 50 kg, men 2–10 kg er vanligst å finne til salgs. Det ekte brødfrukttreet, A. incisa, er 15–20 m høyt og gir brødfrukt som er rund, gul, knudrete og med en diameter på opptil 20 cm. Begge kan kokes og brukes som grønnsak, jakkfrukten kan også spises rå. Fruktkjøttet er saftig med sekskantete fruktsekker, er gult eller svakt lilla og svært næringsrikt. Smaker sursøtt. Frøene er gode ristet.

Brødfrukttrær dyrkes overalt i tropene. De er meget nyttige, røttene brukes til medisin, veden til møbler og basten til kurver og matter. Av melkesaften fås et slags kautsjuk. Fruktene er et viktig næringsmiddel i tropene.

Johannesbrødtre tilhører en annen familie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.