brødfrukttre

Brødfrukttre. Puklene i den kuleformede, halvmodne brødfrukten til venstre antyder enkeltfruktene i denne fruktstanden. Den langstrakte, mannlige blomsterstanden til høyre er ennå ikke fullt utviklet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Brødfrukttre er en planteslekt i morbærfamilien med 47 arter i det sørøstlige Asia fra Sri Lanka til Kina.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Artocarpus
Beskrevet av
Johann Reinhold Forster og Georg Forster

Dette er store trær med melkesaft, læraktige blad og enkjønnede blomster. Hannblomstene danner en kolbe, hunnblomstene en klubbe- eller hodeformet blomsterstand. Frukten dannes av hele blomsterstanden (fruktstanden).

Det 10–20 meter høye jakktreet (latinsk navn: Artocarpus heterophyllus) gir den avlange eller eggformede, brungrønne, knudrete og opptil 90 centimeter lange jakkfrukten. Den kan veie opptil 50 kilo, men 2–10 kilo er vanligst å finne til salgs.

Det ekte brødfrukttreet (latinsk navn: Artocarpus incisa) er 15–20 meter høyt og gir en rund, gul, knudrete og opptil 20 centimeter i diameter stor brødfrukt. Begge fruktene kan kokes og brukes som grønnsaker. Jakkfrukten kan også spises rå. Det svært næringsrike, gule eller svakt lilla, saftige og sursøte fruktkjøttet har sekskantete fruktsekker. Frøene er gode ristet.

Brødfrukttrær dyrkes overalt i tropene. De er meget nyttige. Røttene brukes til medisin, veden til møbler og basten til kurver og matter. Av melkesaften fås en slags kautsjuk. Fruktene er et viktig næringsmiddel i tropene.

Johannesbrødtre tilhører en annen familie.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

brødfrukttre
Artocarpus
GBIF-ID
2984563

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg