brødfrukttre

Brødfrukttre. Puklene i den kuleformede, halvmodne brødfrukten til venstre antyder enkeltfruktene i denne fruktstanden. Den langstrakte, mannlige blomsterstanden til høyre er ennå ikke fullt utviklet.

av . Begrenset gjenbruk

Brødfrukttre er en planteslekt i morbærfamilien med 47 arter i det sørøstlige Asia fra Sri Lanka til Kina. Det er store trær med melkesaft, læraktige blad og enkjønnede blomster. Hannblomstene danner en kolbe, hunnblomstene en klubbe- eller hodeformet blomsterstand. Frukten dannes av hele blomsterstanden (fruktstanden). Det 10–20 m høye jakktreet, Artocarpus heterophyllus, gir den avlange eller eggformede, brungrønne, knudrete og opptil 90 cm lange jakkfrukten. Den kan veie opptil 50 kg, men 2–10 kg er vanligst å finne til salgs. Det ekte brødfrukttreet, Artocarpus incisa, er 15–20 m høyt og gir en rund, gul, knudrete og opptil 20 cm i diameter stor brødfrukt. Begge fruktene kan kokes og brukes som grønnsaker; jakkfrukten kan også spises rå. Det svært næringsrike, gule eller svakt lilla, saftige og sursøte fruktkjøttet har sekskantete fruktsekker. Frøene er gode ristet.

Faktaboks

Også kjent som
Artocarpus

Brødfrukttrær dyrkes overalt i tropene. De er meget nyttige; røttene brukes til medisin, veden til møbler og basten til kurver og matter. Av melkesaften fås en slags kautsjuk. Fruktene er et viktig næringsmiddel i tropene.

Johannesbrødtre tilhører en annen familie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg