rugby

Riss av rugbybane med internasjonale mål. Under den avlange rugbyballen.

Av /Store norske leksikon ※.

Rugby. Fra en kamp mellom England og Australia i 2005. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Rugby er et ballspill der en oval ball sparkes, løpes med eller kastes (til medspillere) for å komme til scoringer, enten ved å plassere ballen i motstanderens målfelt eller ved å sparke den over tverrliggeren på motstanderens mål.

Faktaboks

Uttale
rˈʌgbi, norsk uttale rˈøgbi
Etymologi
engelsk, egentlig rugby football, også kalt rugger

Rugby er opprinnelig et amatørspill (rugby union) med 15 spillere per lag, derav åtte angrepsspillere (forwarder) og sju forsvarsspillere (backer). Rugby kan også spilles med sju- eller timannslag. Profesjonell rugby (rugby league) spilles på samme bane med 13 spillere per lag, men etter et litt annet regelverk.

Rugby oppstod i England og har spredt seg til blant annet Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Frankrike, som sammen med de britiske og irske landslagene er de ledende nasjoner innen rugby. Spillet kom til USA i 1870-årene, og var sammen med fotball inspirasjonen til at amerikansk fotball oppstod.

Utstyr og bane

Ballen er oval og luftfylt med vekt 410–460 g, lengde 28–30 cm og omkrets på midten 58–62 cm. Spillernes påkledning er kortbukse, trøye, knestrømper og sko med knotter som i fotball. Beskyttelsesutstyr utenom ørebeskyttere og skulderpolstring benyttes ikke.

Banen er rektangulær (høyst 144 × 70 m) med et dekke av gress eller annet mykt materiale (leire, sand og lignende). I hver ende er et målområde begrenset av en mållinje inn mot banen. Avstanden mellom mållinjene er høyst 100 m. Midt på hver mållinje er et 5,6 m bredt mål med høye målstolper og en tverrligger festet 3 m over bakken.

Scoringer

Ved å løpe inn i motstanderens målområde og plassere ballen i bakken med hendene (forsøk eller try), scorer man 5 poeng. Dette gir rett til et målspark fra målområdet, som medfører 2 ekstrapoeng hvis ballen går mellom målstolpene og over tverrliggeren. Ute på banen kan man score 3 poeng på målspark (droppspark) under spillets gang eller på straffespark.

Spillet

En kamp består av to omganger på 40 minutter hver og dømmes av en dommer ute på banen og to linjemenn langs sidelinjene. Til forskjell fra amerikansk fotball foregår spillet relativt kontinuerlig med raske håndpasninger sidelengs eller litt bakover. En spiller er offside hvis han befinner seg foran ballfører fra eget lag, og pasninger fremover er derfor ikke tillatt. Spilleavbrudd oppstår blant annet ved scoring, regelbrudd og innkast fra sidelinjene. Etter scoring settes ballen i spill ved avspark fra banens midtpunkt.

Regelbrudd kan medføre straffespark fra det sted forseelsen skjedde, men ved mindre forseelser settes ballen i spill gjennom en såkalt klynge (scrum). Lagenes angrepsspillere står da mot hverandre låst sammen med armene, hvert lag gruppert i tre rekker (tre, fire og én spiller). Ballen kastes inn mellom de to første rekkene, og begge lag forsøker å dytte den bakover til egne spillere.

Historikk

Et australsk jentelag i rugby i 1930. Kvinner har spilt rugby siden idretten ble oppfunnet, men først i 1991 ble det arrangert VM i rugby union for kvinner, og i 2000 i rugby leauge.

Av /State Library of New South Wales.

Rugby er oppkalt etter den engelske kostskolen Rugby School, hvor spillet ifølge tradisjonen oppstod i 1823 ved at en spiller plukket opp ballen og løp med den under en fotballkamp. Spillet utviklet seg ved skoler og universiteter, og etter hvert oppstod et skille mellom fotball og rugby. Da The Football Association ble dannet i 1863, ble rugby holdt utenfor, og et engelsk rugbyforbund, Rugby Football Union (RFU), ble stiftet i 1871, litt senere tilsvarende forbund i Skottland, Irland og Wales. Disse dannet i 1886 International Rugby Football Board (IRFB, senere IRB).

Et hovedsakelig europeisk rugbyforbund ble stiftet i 1934, Fédération Internationale de Rugby Amateur. Dette gikk i 1995 inn i IRB, som samme år åpnet for profesjonister også i rugby union. IRB har hovedsete i Dublin, Irland, og full tilslutning fra 95 nasjonale organisasjoner (per 2005). Nord-engelske rugbyklubber brøt i 1895 ut av RFU etter strid om amatørreglene og dannet et eget profesjonelt rugbyforbund, fra 1922 kalt Rugby Football League, med noe forskjellige spilleregler. Rugby league spilles nå særlig i Storbritannia, Frankrike, Australia og New Zealand med egne mesterskap.

Konkurranser

Den viktigste konkurransen er VM, et av verdens største idrettsarrangement, som fra 1987 holdes hvert fjerde år (for kvinner fra 1991). Også VM for 7-mannslag hvert fjerde år fra 1993 (Rugby World Cup Sevens). En tradisjonell europeisk konkurranse er den årlige seksnasjoners-turneringen mellom England, Irland, Skottland og Wales (fra 1884), Frankrike (fra 1910) og Italia (fra 2000). Rugby var OL-idrett i 1900, 1908, 1920 og 1924.

I Norge

Rugby er fortsatt en liten idrett i Norge. Den første klubben, Oslo Rugby Klubb, ble stiftet i 1964. Norges Rugbyforbund ble grunnlagt i 1982.

I Norge ble den første klubben, Oslo Rugby Klubb, stiftet i 1964. Norges Rugbyforbund ble grunnlagt i 1982, ble medlem av IRB i 1993 og opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund og Olympiske komité (NIF) i 1996; eget særforbund fra 2003. NM 15-mannslag (for menn) arrangeres som sluttspill i en nasjonal serie (fra 1994). Det arrangeres også NM 7-mannslag og NM 10-mannslag for både menn og kvinner. I 15-mannsspill spilte Norge sin første landskamp i 1979 og sin første VM-kvalifiseringskamp i 1996. Kvinnelandslaget spilte sin første 15-mannskamp i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg