Norges regjering er landets utøvende makt. Regjeringen ledes av statsministeren og statsråder som utnevnes av kongen. Bilde fra slottsplassen 11. november 2011 der daværende statsminister Jens Stoltenberg presenterer de nye ministrene Espen Barth Eide og Grete Faremo. Av Statsministerens kontor, tilgjengelig under CC BY-ND 2.0.
.
Lisens: fri

Utøvende makt, eller utøvende myndighet, vil si myndigheten til å sette i verk politiske vedtak og håndheve gjeldende lover. I henhold til maktfordelingsprinsippet skilles det mellom lovgivende, utøvende og dømmende makt.

Faktaboks

Også kjent som

Iverksettende myndighet; eksekutiv myndighet

I de fleste moderne demokratier ligger den utøvende makt hos en regjering som i henhold til landets grunnlov har et ansvar for å implementere lover og forordninger vedtatt av et parlament eller nasjonalforsamling med lovgivende myndighet.

I praksis innebærer utøvende makt en fullmakt til å utføre de gjøremål innenfor statsstyret som ikke uttrykkelig tilligger lovgiver eller domstolene.

Grunnlovens § 3 fastsetter at den «den utøvende makt er hos kongen eller hos dronningen», men i realiteten er det Regjeringen (og dens leder statsministeren) som i det daglige har ansvaret for å iverksette og håndheve lover og andre politiske vedtak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg