The New York Times

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

The New York Times er en amerikansk dagsavis som utkommer i New York. Den ble grunnlagt i 1851 av Henry Jarvis Raymond og George Jones som The New York Daily Times. Avisen holder til på Manhattan, der Times Square på Broadway er oppkalt etter den.

Faktaboks

Uttale
ðə nju: jå:k tˈaimz

Avisen som har en idealistisk, liberal redaksjonell linje og blir kalt «The Gray Lady», selv om den ikke lenger er grå (fargebilder ble innført i 1997). Den har helt siden den ble utgitt av Adolph Ochs (1896–1935) vært betraktet som en av verdens mest pålitelige aviser, og regnes av mange som USAs beste og mest innflytelsesrike avis.

I 2003 opplevde avisen to alvorlige tilbakeslag. Først den såkalte Jayson Blair-skandalen, der en ung journalist fikk en rekke oppdiktede reportasjeartikler på trykk, noe som førte til at sjefredaktøren måtte gå av. Samme år brakte avisen de offisielle opplysningene om Iraks masseødeleggelsesvåpen, som også viste seg å være feilaktige. Begge disse sakene skadet avisens renommé i betydelig grad, og førte til at de interne kontrollrutinene ble betydelig skjerpet.

Selv om avisen er stor, er den ikke landets største. Hverdagsopplaget, som i 2019 lå på cirka 483 000, er godt bak USA Today og Wall Street Journal. Søndagsutgaven, som lenge ble trykket i et opplag på rundt 700 000 mer enn hverdagsopplaget, regnes som «verdens største avis», med opptil 500–600 sider fordelt på en lang rekke fargebilag. I 1967 gikk avisens internasjonale utgave i Paris sammen med New York Herald Tribune og The Washington Post til The International Herald Tribune. Ved årsskiftet 2002/2003 kjøpte New York Times ut samarbeidspartneren Washington Post, slik at New York Times ble eneeier.

Eierselskapet, The New York Times Company, er et ledende mediaselskap med en omsetning på 1,8 milliarder dollar i 2019. I tillegg til The New York Times og International Herald Tribune omfatter selskapet en rekke andre aviser, fjernsynsstasjoner og radiostasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg