Faktaboks

NAFTA
forkortelse for engelsk North American Free Trade Agreement
Stiftet
1994
Nedlagt
2020

North American Free Trade Agreement (NAFTA) var en frihandelsavtale mellom USA, Canada og Mexico som trådte i kraft 1994, og avløste en omstridt tosidig avtale mellom USA og Canada fra 1987. Den ble avløst av United States–Mexico–Canada Agreement (USMCA) i 2020.

NAFTA var verdens nest største frihandelssone etter EU, men i forhold til Den europeiske unionen var NAFTA-samarbeidet sterkt saklig avgrenset.

Fra 1995 til 2005 ble det forsøkt å bygge ut NAFTA og dens mellom-amerikanske parallell CAFTA-DR til et all-amerikansk frihandelsområde, Free Trade Area of The Americas, FTAA, men forsøket strandet.

Da Donald Trump ble valgt til president i USA i 2016, var det på løfte om å reforhandle NAFTA til noe han mente var mer i USAs interesse, og resultatet var USMCA som var ferdig fremforhandlet i september 2018, og som trådte i kraft i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg