diplomat

Diplomat er en tjenestemann i utenrikstjenesten som representerer en stat hos en annen stat eller i en internasjonal organisasjon. Diplomatens fremste oppgave er å fremme egen stats interesser i det land eller den internasjonale organisasjon der vedkommende er stasjonert eller akkreditert til.

Faktaboks

uttale:
diplomˈat
etymologi:
av fransk

En diplomat er medlem av corps diplomatique. Ordet diplomat kommer fra det franske ordet diplomate som betyr «person med diplom, fullmakt».

Det moderne diplomati ble grunnlagt i Italia. Venezia gikk her i spissen, og de venetianske ambassadørers innberetninger er av stor historisk interesse. På 1500-tallet fikk alle de europeiske stormakter faste diplomatiske misjoner hos hverandre, men i de mindre land ble dette ikke alminnelig før etter 1648.

I Norge rekrutteres diplomater i hovedsak gjennom Utenriksdepartementets årlige aspirantopptak. Aspirantkurset er et treårig trainee-program med sikte på fast ansettelse i utenrikstjenesten. Programmet er en kombinasjon av opplæring og praksis i Norge og i utlandet.

Diplomatisk immunitet følger av Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem av 18. april 1961, som trådte i kraft 23. juli 1967. Ifølge denne konvensjonens artikkel 31 har en diplomat immunitet mot straffeforfølging i mottakerstaten. En diplomat nyter også – med visse unntak – immunitet i sivile og administrative saker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg