Robert Mueller

Faktaboks

Robert Mueller

Robert Swan Mueller III

Født
7. august 1944, New York City, New York
Robert Mueller var sjef for FBI, og har siden mai 2017 vært spesialetterforsker i saken om Russlands påståtte innblanding i presidentvalget i USA i 2016.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Robert Mueller er en amerikansk jurist og politileder.

Mueller er særlig kjent som sjef for det føderale politiet FBI fra 2001 til 2013 og som spesialetterforsker fra 2017 til 2019 i saken om russisk påvirkning av presidentvalget i USA i 2016.

Oppvekst og utdanning

Mueller er etterkommer av tyske, engelske og skotske innvandrere til USA. Han vokste opp utenfor Philadelphia i Pennsylvania før han tok videregående utdanning på den private elitekostskolen St. Paul’s i New Hampshire.

Mueller har en bachelorgrad i statsvitenskap fra Princeton University fra 1966, en mastergrad i internasjonale relasjoner fra New York University fra året etter og han er utdannet jurist fra Universitetet i Virginia fra 1973.

Han tjenestegjorde i Vietnamkrigen ett år fra sommeren 1968 som offiser i marineinfanteriet og mottok flere dekorasjoner, blant annet for tapperhet i strid.

Tidlig karriere

Etter avsluttende eksamen i jus arbeidet han tre år i et advokatfirma i California. Fra 1976 til 1987 hadde han ulike lederstillinger i den føderale påtalemakten i California og Massachusetts.

Etter et par år i privat praksis gikk han tilbake til offentlig tjeneste i 1989 og ledet blant annet påtalemakten i saken mot Manuel Noriega og USAs side av Lockerbie-saken.

Etter en ny periode i privat praksis fra 1993 til 1995 gikk Mueller igjen til en føderal stilling. Han ledet først drapsavsnittet hos den føderale statsadvokaten i Washington, D.C., og satt deretter som føderal statsadvokat nord i California frem til 2001 da president George W. Bush oppnevnte ham til sjef for FBI.

FBI-sjef

Mueller tiltrådte som FBI-sjef en uke før terrorangrepene 11. september 2001. Dette la føringer for hans tid i stillingen. Mueller er kjent for å ha omorganisert FBI slik at byrået vektla bekjempelse av terror i sterkere grad enn tidligere og for å ha tilpasset arbeidet til utviklingen innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Da Muellers åremål utløp i 2011 ba president Barack Obama ham om å sitte i to år til. Senatet godkjente forlengelsen enstemmig. I 2013 gikk Mueller av og tok blant annet private oppdrag som leder for granskning i flere offentlig omstridte saker.

Mueller er den lengstsittende FBI-sjefen siden J. Edgar Hoover.

Spesialetterforsker

I mai 2017 ble Mueller oppnevnt som spesialetterforsker (special counsel) av Justisdepartementet. Stillingen er særlig uavhengig av departementets ledelse og gir blant annet selvstendig rett til å reise tiltale.

Muellers mandat var å overta etterforskningen FBI hadde drevet av russisk påvirkning av valget i 2016 og hvorvidt det fantes forbindelser mellom Russlands myndigheter og personer i Donald Trumps valgkamporganisasjon i 2016. Han skulle også undersøke om presidenten eller andre hadde forsøkt å hindre etterforskningen, og han kunne reise tiltale for andre forbrytelser som ble oppdaget underveis. Oppnevnelsen av Mueller var direkte foranlediget av at president Trump kort tid før hadde fjernet FBI-sjef James Comey fra sin stilling.

Mueller tok i 2017 og 2018 ut tiltale mot og fikk dømt flere sentrale personer i kretsen omkring Trump. Mest fremtredende av disse var tidligere valgkampsjef Paul Manafort og general Michael Flynn, Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. De to, samt Trumps tidligere advokat Michael Cohen, var blant flere som inngikk avtaler om å samarbeide med etterforskerne mot å få redusert straff. Mueller forkastet høsten 2018 avtalen med Manafort, som han mente ikke oppfylte kravet om å fortelle sannheten.

I mars 2019 avsluttet Mueller sitt oppdrag og leverte en omfattende rapport til justisminister William Barr. En delvis sladdet versjon av rapporten ble offentliggjort i april 2019.

Mueller-rapporten konkluderte med at enkelttilfellene av kontakt mellom Trumps valgkamprådgivere og russiske representanter ikke hadde vært del av en avtale om samarbeid og dermed heller ikke utgjorde en forbrytelse.

I spørsmålet om hindring av etterforskningen drøftet rapporten bevis på ti punkter der Trump ble mistenkt, men Mueller lot det stå åpent om Trump burde tiltales eller fritas for mistanke. Justisministeren erklærte at tiltale ikke ville bli reist. Demokratiske ledere i Kongressen ville ikke konkludere med at Trump skulle stilles for riksrett, men varslet at rapporten kom til å bli behandlet i Representantenes hus.

Mueller er kjent som formell i stilen, kompromissløs og konfrontasjonsvillig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg