Bronx

Bydelen Bronx i New York er kjent for den store dyrehagen Bronx Zoo.

Artikkelstart

Bronx er en bydel (borough) i New York City, USA, som ligger mellom Hudson River og East River. Bronx dekker ca. 150 km2, hvorav ca. 110 km2 er landareal, og har 1 471 160 innbyggere (US Census, 2017). Bronx er den eneste bydelen i New York som ligger på fastlandet. En rekke broer over Harlem River forbinder Bronx med Manhattan, mens bydelen er knyttet til Long Island ved tre broer over East River. Bronx er først og fremst et boligområde, men store deler av sjøfronten brukes til havneformål, lager og industri.

Faktaboks

Også kjent som

Bronx County

Befolkning

Folketallet vokste kraftig i perioden 1890 til 1940 (fra ca. 89 000 til ca. 1,4 millioner). Etter andre verdenskrig og fram mot 1990-årene var bydelen preget av økende forfall og forslumming. Spesielt områdene South Bronx og Hunt's Point utviklet seg til noen av de verste slumstrøk i New York City, med et stort innslag av narkomane og kriminelle. Befolkningen sank fra 1970 til 1980 med over 20 prosent til ca. 1,17 millioner. Ved hjelp av ulike byfornyelsestiltak prøver myndighetene å hindre en ytterligere spredning av slummen, og Bronx har i de siste tiårene opplevd befolkningsvekst som har brakt folketallet tilbake til 1970-nivå.

Bronx er det området i hele USA med størst variasjon i befolkningens etniske bakgrunn. 56,2 prosent har hispanic eller latino-bakgrunn – den største gruppen kommer fra Puerto Rico – mens 43,7 prosent er svarte (US Census, 2017).

Kultur

Bydelen har flere universiteter, blant annet Fordham University, et av de eldste katolske universiteter i USA, og andre høyere læresteder. I Bronx ligger Yankee Stadium, opprinnelig bygd i 1923, revet og totalt nybygd i 2009. Stadionet er mest kjent som hjemmebane for baseballaget New York Yankees, men har huset en rekke forskjellige arrangementer innen amerikansk fotball, fotball, boksing, religiøse møter og popkonserter. Etter terrorangrepet i New York 11. september 2001 ble det holdt en stor minnegudstjeneste i Yankee Stadium. Den største tilskuermassen dro et møte med Jehovas vitner i 1958 da 123 707 personer var innenfor murene. Dagens stadion kan ta ca. 70 000 tilskuere. Bronx Zoo er en av verdens største zoologiske hager med mer enn 650 dyrearter og over 4000 individer. Dyrehagen besøkes av mer enn 2,2 millioner mennesker hvert år.

Navnet Bronx er etter færøyingen og prestesønnen Jonas Jonasson Broncks, som bosatte seg i Nieuw-Nederland i 1639, som på det tidspunktet hadde 400 innbyggere. Elven nær gården hans fikk navn etter ham, og hele området fikk navnet Bronck's Land. Med tiden skiftet det til Broncksland eller bare Broncs' før det altså endte opp som Bronx.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg