Faktaboks

Mitch McConnell
eg. Addison Mitchell McConnell
Født
20. februar 1942, Tuscumbia, Alabama
Senator Mitch McConnell
Senator Mitch McConnell, her som innleder under "CPAC", en konferanse for konservative aktivister, i Washington DC i 2011.

Mitch McConnell er en amerikansk politiker. Han har vært Det republikanske partiets gruppeleder i Senatet siden 2007. Fra 2021 har han dermed tittelen «mindretallsleder».

McConnell er utdannet jurist fra University of Kentucky. Siden avsluttende eksamen i 1967 har han tilbrakt hele yrkeskarrieren i politikken.

Politisk karriere

Fra 1968 til 1974 arbeidet han i staben til en republikansk senator fra Kentucky. I 1974–1975, under president Gerald Ford, var han visestatssekretær i Justisdepartementet. I 1977 ble McConnell selv folkevalgt og satt som fylkesordfører i Jefferson County, der hjembyen Louisville ligger, til 1985.

I 1984 ble han valgt til Senatet fra Kentucky og er med sju valgperioder delstatens lengstsittende noensinne.

I 2002 ble han valgt inn i republikanernes gruppeledelse som innpisker, før han rykket opp som gruppeleder etter Bill Frist i 2007.

Fra 2015 til 2021 var republikanerne i flertall i Senatet, slik at McConnell hadde betegnelsen flertallsleder og i praksis var Senatets mektigste medlem.

Ideologisk plassering

McConnell tilhørte først i karrieren den moderate fløyen i sitt parti, med støtte til borgerrettslovgivning, fagforeninger, selvbestemt abort og likestilling. Som senator har han beveget seg tydeligere til høyre mot den konservative hovedstrømmen som dominerte partiet fra 1980-årene til valget av Donald Trump som president i 2016.

I tiden med Trump som president unngikk McConnell som hovedregel offentlige konfrontasjoner der de to var politisk uenige, med noen unntak i utenrikspolitiske enkeltsaker. Da presidentvalget i 2020 var formelt avgjort noen uker etter valgdagen, begynte McConnell å markere tydeligere avstand til Trump og hans vedvarende og usanne påstander om at valgresultatet var forfalsket. McConnell sa at Trump var «praktisk og moralsk ansvarlig» for stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Likevel kunngjorde han i mars 2024 sin støtte til Trump i presidentvalget samme år, da Trump hadde sikret seg flertall i partiets nominasjonskamp.

Da McConnell vinteren 2024 kunngjorde at han ikke ville søke gjenvalg som republikanernes leder i Senatet etter valget, ble det sett i sammenheng med Trumps fortsatte dominans i partiet. McConnells alder ble også antatt å spille inn.

McConnells styrke regnes å ligge i det politiske arbeidet i Senatet og i partiet snarere enn i det utadvendte arbeidet i mediene, der han fremstår som lite karismatisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg