Mitch McConnell, amerikansk politiker fra Kentucky, Det republikanske partiets gruppeleder i Senatet siden 2007 og dermed "flertallsleder" siden 2015.

McConnell er utdannet jurist fra University of Kentucky. Siden avsluttende eksamen i 1967 har han tilbrakt hele yrkeskarrieren i politikken.

Fra 1968 til 1974 arbeidet han i staben til en republikansk senator fra Kentucky. I 1974-75, under president Gerald Ford, var han visestatssekretær i Justisdepartementet. I 1977 ble McConnell selv folkevalgt og satt som fylkesordfører i Jefferson County, der hjembyen Louisville ligger, til 1985.

I 1984 ble han valgt til Senatet fra Kentucky og er med seks valgperioder delstatens lengstsittende noensinne.

I 2002 ble han valgt inn i republikanernes gruppeledelse som innpisker, før han rykket opp som gruppeleder etter Bill Frist i 2007.

Fra 2015 var republikanerne i flertall i Senatet, slik at gruppelederen betegnes flertallsleder, i praksis Senatets mektigste medlem.

McConnell tilhørte først i karrieren den moderate fløyen i sitt parti, med støtte til borgerrettslovgivning, fagforeninger, selvbestemt abort og likestilling. Som senator har han beveget seg tydeligere til høyre og representerer i dag den konservative hovedstrømmen som har dominert partiet siden 1980-årene.

McConnells styrke regnes å ligge i det politiske arbeidet i Senatet og i partiet snarere enn i det utadvendte arbeidet i mediene, der han fremstår som lite karismatisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.