Mitch McConnell, amerikansk politiker fra Kentucky, Det republikanske partiets gruppeleder i Senatet siden 2007 og dermed "flertallsleder" siden 2015.

McConnell er utdannet jurist fra University of Kentucky. Siden avsluttende eksamen i 1967 har han tilbrakt hele yrkeskarrieren i politikken.

Fra 1968 til 1974 arbeidet han i staben til en republikansk senator fra Kentucky. I 1974-75, under president Gerald Ford, var han visestatssekretær i Justisdepartementet. I 1977 ble McConnell selv folkevalgt og satt som fylkesordfører i Jefferson County, der hjembyen Louisville ligger, til 1985.

I 1984 ble han valgt til Senatet fra Kentucky og er med seks valgperioder delstatens lengstsittende noensinne.

I 2002 ble han valgt inn i republikanernes gruppeledelse som innpisker, før han rykket opp som gruppeleder etter Bill Frist i 2007.

Fra 2015 var republikanerne i flertall i Senatet, slik at gruppelederen betegnes flertallsleder, i praksis Senatets mektigste medlem.

McConnell tilhørte først i karrieren den moderate fløyen i sitt parti, med støtte til borgerrettslovgivning, fagforeninger, selvbestemt abort og likestilling. Som senator har han beveget seg tydeligere til høyre og representerer i dag den konservative hovedstrømmen som har dominert partiet siden 1980-årene.

McConnells styrke regnes å ligge i det politiske arbeidet i Senatet og i partiet snarere enn i det utadvendte arbeidet i mediene, der han fremstår som lite karismatisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.