Mitch McConnell

Faktaboks

Mitch McConnell
eg. Addison Mitchell McConnell
Født
20. februar 1942, Tuscumbia, Alabama
Senator Mitch McConnell, her som innleder under "CPAC", en konferanse for konservative aktivister, i Washington DC i 2011.

Artikkelstart

Mitch McConnell er en amerikansk politiker. Han har vært Det republikanske partiets gruppeleder i Senatet siden 2007. Fra 2021 har han dermed tittelen «mindretallsleder».

McConnell er utdannet jurist fra University of Kentucky. Siden avsluttende eksamen i 1967 har han tilbrakt hele yrkeskarrieren i politikken.

Politisk karriere

Fra 1968 til 1974 arbeidet han i staben til en republikansk senator fra Kentucky. I 1974–1975, under president Gerald Ford, var han visestatssekretær i Justisdepartementet. I 1977 ble McConnell selv folkevalgt og satt som fylkesordfører i Jefferson County, der hjembyen Louisville ligger, til 1985.

I 1984 ble han valgt til Senatet fra Kentucky og er med sju valgperioder delstatens lengstsittende noensinne.

I 2002 ble han valgt inn i republikanernes gruppeledelse som innpisker, før han rykket opp som gruppeleder etter Bill Frist i 2007.

Fra 2015 til 2021 var republikanerne i flertall i Senatet, slik at McConnell hadde betegnelsen flertallsleder og i praksis var Senatets mektigste medlem.

Ideologisk plassering

McConnell tilhørte først i karrieren den moderate fløyen i sitt parti, med støtte til borgerrettslovgivning, fagforeninger, selvbestemt abort og likestilling. Som senator har han beveget seg tydeligere til høyre mot den konservative hovedstrømmen som dominerte partiet fra 1980-årene til valget av Donald Trump som president i 2016.

I tiden med Trump som president unngikk McConnell som hovedregel offentlige konfrontasjoner der de to var politisk uenige, med noen unntak i utenrikspolitiske enkeltsaker. Da presidentvalget i 2020 var formelt avgjort noen uker etter valgdagen, begynte McConnell å markere tydeligere avstand til Trump og hans vedvarende og usanne påstander om at valgresultatet var forfalsket.

McConnells styrke regnes å ligge i det politiske arbeidet i Senatet og i partiet snarere enn i det utadvendte arbeidet i mediene, der han fremstår som lite karismatisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg