Mike Pence

Faktaboks

Mike Pence
Michael Richard Pence
Født
7. juni 1959, Columbus, Indiana

Guvernør i Indiana Mike Pence i 2015.

Artikkelstart

Mike Pence er en amerikansk politiker som var visepresident i USA fra 20. januar 2017 til 20. januar 2021, under president Donald Trump. Pence representerer Det republikanske partiet.

Pence kommer fra Indiana, der han var guvernør fra 2013 til 2017. Før det satt han 12 år i Representantenes hus, der han en periode hadde det fjerde høyeste ledervervet i sitt partis ledelse.

Som mange andre unge katolikker med irsk bakgrunn var Pence engasjert i Det demokratiske partiet, men gikk som student i Ronald Reagans presidenttid over til Det republikanske partiet.

Han sluttet seg til en protestantisk kirke i 1990-årene og kom i karrieren som politiker til å legge sterk vekt på sin kristentro.

Pence er utdannet jurist fra Indiana University og arbeidet i perioden 1986–2000 som privatpraktiserende advokat, i den markedsliberale tankesmien Indiana Policy Review Foundation (1991–93) og som programleder for sitt eget talkshow på radio.

Pence regnes med sitt kristenkonservative ståsted som særlig markant i religiøse og kulturelle spørsmål. Som guvernør har han vært særlig omstridt i håndteringen av homofiles rettsstilling. I spørsmål om økonomi og statsforvaltning har han støttet og mottatt støtte fra Tea party-bevegelsen.

Nominasjonen av Pence som Donald Trumps visepresidentkandidat ved valget i 2016 ble allment oppfattet som et forsøk på å skape balanse i partiet. Pence fremstod som mer tradisjonell der Trump var ukonvensjonell i stilen og iblant fravek partiets etablerte standpunkter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg