Mike Pence

Faktaboks

Mike Pence

Michael Richard Pence

født:
7. juni 1959, Columbus, Indiana

Guvernør i Indiana Mike Pence i 2015.

Mike Pence er visepresident i USA, valgt for perioden fra 20. januar 2017 til samme dato i 2021. Pence representerer Det republikanske partiet.

Pence kommer fra Indiana, der han var guvernør fra 2013 til 2017. Før det satt han 12 år i Representantenes hus, der han en periode hadde det fjerde høyeste ledervervet i sitt partis ledelse.

Som mange andre unge katolikker med irsk bakgrunn var Pence engasjert i Det demokratiske partiet, men gikk som student i Ronald Reagans presidenttid over til Det republikanske partiet.

Han sluttet seg til en protestantisk kirke i 1990-årene og kom i karrieren som politiker til å legge sterk vekt på sin kristentro.

Pence er utdannet jurist fra Indiana University og arbeidet i perioden 1986–2000 som privatpraktiserende advokat, i den markedsliberale tankesmien Indiana Policy Review Foundation (1991–93) og som programleder for sitt eget talkshow på radio.

Pence regnes med sitt kristenkonservative ståsted som særlig markant i religiøse og kulturelle spørsmål. Som guvernør har han vært særlig omstridt i håndteringen av homofiles rettsstilling. I spørsmål om økonomi og statsforvaltning har han støttet og mottatt støtte fra Tea party-bevegelsen.

Nominasjonen av Pence som Donald Trumps visepresidentkandidat ved valget i 2016 ble allment oppfattet som et forsøk på å skape balanse i partiet. Pence fremstod som mer tradisjonell der Trump var ukonvensjonell i stilen og iblant fravek partiets etablerte standpunkter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg