Nancy Pelosi

Faktaboks

Nancy Pelosi

Nancy Patricia D’Alesandro (pikenavn)

Født
26. mars 1940, Baltimore, Maryland

Nancy Pelosi er en politiker for Demokratene som ble den første kvinnen til å lede Representantenes hus i USA.

Artikkelstart

Nancy Pelosi er en amerikansk politiker for Det demokratiske partiet, innvalgt til Representantenes hus siden 1987.

Pelosi er fra 2019 president (speaker) i Representantenes hus og dermed den høyest rangerte kvinnen i amerikansk politikk noensinne. Hun hadde dette vervet også fra 2007 til 2011.

Bakgrunn

Pelosi er oppvokst i Baltimore i Maryland, der både faren og broren har vært borgermestere. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap fra Trinity College i Washington, D.C.

Politisk karriere

Hun har som voksen hatt San Francisco i California som sitt hjemsted. Derfra har hun siden 1987 representert en liberal valgkrets i Representantenes hus.

I 2002 valgte den demokratiske partigruppen i Representantenes hus henne til sin leder. Etter demokratenes valgskred høsten 2006 kunne hun i januar 2007 som første kvinne tiltre vervet som president (speaker) i Representantenes hus.

Under hennes ledelse bidro Representantenes hus til flere av president Barack Obamas viktigste politiske seirer, som den omfattende helsereformen fra 2010.

Hun gikk tilbake til vervet som leder for demokratenes partigruppe da partiet mistet flertallet i 2011.

Etter at demokratene tok tilbake flertallet i Representantenes hus ved valget i november 2018, møtte hun motstand fra de mest moderate og de mest radikale i partigruppen. Hun greide å samle nok støtte til å beholde ledervervet, slik at hun igjen kunne velges til speaker da det nyvalgte Representantenes hus trådte sammen i januar 2019. Pelosi ble gjenvalgt til speaker i januar 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg