Nancy Pelosi er en amerikansk politiker for Det demokratiske partiet. Pelosi ble i 2007 den første kvinnen i historien til å være president (speaker) i Representantenes hus, en stilling hun holdt frem til 2011. I denne rollen var hun den høyest rangerte kvinnen i amerikansk politikk noensinne.

Pelosi er oppvokst i Baltimore i Maryland, der både faren og broren har vært borgermestere. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap fra Trinity College i Washington, D.C.

Hun har som voksen hatt San Francisco i California som sitt hjemsted. Derfra har hun siden 1987 representert en liberal valgkrets i Representantenes hus. Pelosi er regnet for å tilhøre venstresiden i det demokratiske partiet.

I 2002 valgte den demokratiske partigruppen i Representantenes hus henne til sin leder. Etter demokratenes valgskred høsten 2006 kunne hun i januar 2007 som første kvinne tiltre vervet som president (speaker) i Representantenes hus.

Under hennes ledelse bidro Representantenes hus til flere av president Barack Obamas viktigste politiske seirer, som den omfattende helsereformen fra 2010.

Hun gikk tilbake til vervet som leder for demokratenes partigruppe da partiet mistet flertallet i 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.