Joe Biden, amerikansk politiker (demokrat), USAs visepresident 2009-2017.

Biden er utdannet jurist. Han ble innvalgt til Senatet fra Delaware i 1972, bare 29 år gammel, og forlot vervet i januar 2009 før han tiltrådte som visepresident. Biden holdt i perioder formannskapet i Justiskomiteen og i Utenrikskomiteen.

Ved primærvalgene i 1988 og i 2008 forsøkte Biden å bli Det demokratiske partiets presidentkandidat, men han kom til kort begge ganger.

Barack Obama gjorde sommeren 2008 Biden til sin visepresidentkandidat, blant annet med henvisning til hans utenrikspolitiske erfaring. Biden ble renominert av demokratene sammen med Obama til valget i 2012.

Biden bidro selv til spekulasjoner om et nytt forsøk på å vinne demokratenes presidentnominasjon til valget i 2016, men kunngjorde høsten 2015 at han ikke kom til å stille. Han har på spørsmål i mediene ikke villet avvise et kandidatur i 2020.

Biden er kjent som en kunnskapsrik og smidig politiker, men han har en noe uvøren stil og ble i sin tid som senator beryktet for å holde lenge på ordet. I offentlige sammenhenger legger han gjerne vekt på sin tilhørighet til arbeiderklassemiljøene der han vokste opp, i Pennsylvania og Delaware.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.