Joe Biden

Faktaboks

Joe Biden
Joseph Robinette Biden Jr.
født:
20. november 1942, Scranton, Pennsylvania, USA
Joe Biden taler i Columbia, South Carolina 20. januar 2020.
Biden
Av /Shutterstock.

Joe Biden er en amerikansk politiker i Det demokratiske partiet. Han var USAs visepresident fra 2009 til 2017, under president Barack Obama. I 2020 ligger Biden an til å bli nominert som demokratenes kandidat i presidentvalget i november.

Politisk karriere og stil

Biden er utdannet jurist, men gikk tidlig inn i politikken, og har i flere tiår vært en fremtredende og innflytelsesrik figur i amerikansk politikk.

Han ble innvalgt til Senatet fra Delaware i 1972, bare 29 år gammel, og forlot vervet i januar 2009 før han tiltrådte som visepresident. Biden var formann i Senatets justiskomité fra 1987 til 1995 og bidro til tidens sterke innstramminger i rus- og kriminalpolitikken. Mot slutten av tiden i Senatet og som visepresident endret han syn og gikk inn for å myke opp bruken av lange fengselsstraffer. I to perioder på 2000-tallet var Biden formann i utenrikskomiteen.

Biden er kjent som en kunnskapsrik og smidig politiker, med stor vilje og evne til å inngå kompromisser og gjøre avtaler med politiske motstandere, men han har samtidig en noe uvøren stil og ble i sin tid som senator beryktet for å holde lenge på ordet.

I offentlige sammenhenger har Biden gjerne lagt vekt på sin tilhørighet til arbeiderklassemiljøene der han vokste opp, i Pennsylvania og Delaware. Han har ofte trukket frem familiens betydning i livet sitt, på godt og vondt. I 1972 omkom kona Neilia Hunter og den ett år gamle datteren Naomi i en bilulykke. De to sønnene Beau og Hunter ble skadd, men overlevde. Biden giftet seg i 1977 på nytt med læreren Jill Jacobs, som han også har datteren Ashley med. I 2015 døde sønnen Beau av kreft.

Presidentkandidat og visepresident

Joe Biden etter innsettelsen som visepresident 20. januar 2009.
Av /US government.
Lisens: Public domain

Joe Biden forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat ved primærvalgene i både 1988 og i 2008, men kom til kort begge ganger.

Den siste gangen var det den unge Barack Obama som vant nominasjonen, og sommeren 2008 kunngjorde Obama at han gjorde Biden til sin visepresidentkandidat, blant annet med henvisning til hans utenrikspolitiske erfaring. Obama/Biden fikk 52,9 prosent av stemmene mot republikanerne John McCains og Sarah Palins 45,7. Biden ble renominert av demokratene sammen med Obama til valget i 2012, der de vant sin andre periode mot republikanernes Mitt Romney og Paul Ryan.

Som visepresident tok Biden mer aktivt del i de løpende diskusjonene av tunge politikkområder enn det som har vært vanlig. Han var sentral i håndteringen av USAs forhold til Irak, og han fikk ansvaret for deler av regjeringens svar på finanskrisen.

Biden bidro selv til spekulasjoner om et nytt forsøk på å vinne demokratenes presidentnominasjon til valget i 2016, men kunngjorde høsten 2015 at han ikke kom til å stille.

Fra høsten 2019 ble Biden viklet inn i riksrettssaken mot president Donald Trump, da det kom frem at Trump hadde forsøkt å få ukrainske myndigheter til å erklære at de ville etterforske Biden og sønnen Hunter, som hadde hatt et styreverv i landet. Påstanden, som mangler belegg, var at Biden som visepresident hadde utnyttet sin stilling til å få avsatt landets riksadvokat for å skjerme sønnen fra etterforskning.

I april 2019 kunngjorde Biden at han ville forsøke å bli demokratenes presidentkandidat ved valget i 2020. Han lå øverst på de nasjonale meningsmålingene resten av året. Da de første delstatene, Iowa og New Hampshire, holdt sine avstemninger i februar 2020, gjorde han det svakere enn ventet. En klar seier i South Carolina kort tid etter gav hans kandidatur ny troverdighet, og flere andre kandidater i partiets sentrumsorienterte fløy samlet seg omkring ham de påfølgende ukene. Venstresidens fremste kandidat Bernie Sanders trakk seg 8. april og gav sin støtte til Biden. Etter dette ble Biden regnet som partiets presidentkandidat, selv om den formelle nominasjonen skjer på partiets landsmøte i august.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg