Faktaboks

Manhattan
Uttale
mænhˈætən
Manhattan sett fra den internasjonale romstasjonen
Manhattan ligger her fra høyre til venstre i bildet, men øya ligger fra sørøst til nordøst i virkeligheten. Central Park er omtrent midt i bildet.
Lunsj på en skyskraper
Lunsj på en skyskraper over Manhatten, 1932. Bildet ble tatt fra 69. etasje av Rockerfeller plaza av konstruksjonsarbeidere som jobbet med Rockefeller Center. Bildet var iscenesatt som en del av en kampanje for det massive skyskraper komplekset.
Lunsj på en skyskraper
Av .

Manhattan er en øy i delstaten New York, som ligger ved munningen av Hudson River. Med sine 57 km2 er Manhattan den kommersielt, kulturelt og administrativt viktigste bydelen i New York City.

Manhattan borough

Manhattan er også et av fem boroughs, eller bydeler, i byen New York. Manhattan borough omfatter først og fremst øya Manhattan, men også de små, bebodde øyene Roosevelt Island og Randalls and Wards Islands, øyene Governors Island og Liberty Island, deler av Ellis Island og det lille nabolaget Marble Hill, på Bronx-siden av Harlem River.

Befolkning

Manhattan
Utsikt mot sørspissen av Manhattan, med utløpet av Hudson River til venstre og East River til høyre. Den høyeste bygningen er One World Trade Center; til høyre for denne går Broadway opp. Ytterst på odden ligger Battery Park.

Manhattan borough hadde 1 664 727 innbyggere i 2017, og var dermed New Yorks tredje største borough etter Brooklyn og Queens. Rundt 27 000 av disse bor utenfor øya Manhattan. Manhattan er dermed et av verdens tettest befolkede områder.

I 2013 ble det beregnet at 1,6 millioner personer pendlet til Manhattan hver dag for å arbeide. Dermed fordobles antallet mennesker på Manhattan i løpet av arbeidsdagen.

Ifølge US Census Bureau anser rundt 64 prosent av befolkningen på Manhattan seg som hvite, rundt 20 prosent som svarte, 13 prosent som asiatiske og én prosent som urbefolkning. 26 prosent anser seg som latino/hispanic, en kategori som overlapper med flere av de andre kategoriene.

Navnet

Lenápe-folket, som opprinnelig bodde på Manhattan, kalte øya for Mannahatta (eller Manahatta), som betyr «øya med mange åser», etter de mange små åsene og knausene som særlig tidligere, men også nå, preger landskapet fra nord til sør.

Historie

Manhattan var opprinnelig befolket av lenápe-folket, senere også kjent som delaware, et folk som bebodde området rundt sørlige Hudson River, samt langs kysten av dagens Pennsylvania, Delaware og New Jersey. I 1524 seilte Giovanni da Verrazzano opp Hudson River, som lenápe-folket kalte Shatemuc, som første europeer, og i 1606 gjorde briten Henry Hudson det samme.

Da nederlenderne i 1624 anla en liten koloni på sydspissen av Manhattan hadde de allerede i lang tid drevet pelshandel med lokalbefolkningen. Lederen for kolonisatorene, Peter Minuit, mente han hadde kjøpt rettighetene til øya i 1626 fra lokalbefolkningen for varer til en verdi av 60 gylden (cirka 700 g sølv). Men om lenápe-folket opplevde transaksjonen på samme måte, er tvilsomt.

I 1653 fikk kolonien nederlandske byrettigheter som Nieuw Amsterdam (Ny-Amsterdam). I 1664 ble Manhattan ble overtatt av engelskmennene, og omdøpt til New York.

I de første årene med nederlandsk kolonisering på Manhattan levde de to folkene fredelig side om side, men midt på 1600-tallet endret dette seg. Lenápe-folket ble fordrevet stadig lenger nordover og mange døde av sykdommer som europeerne hadde tatt med seg over Atlanterhavet. Tidlig på 1700-tallet forlot de siste lenápe Manhattan. Flere av dem slo seg sammen og dannet det som ble kjent som Delaware-nasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg