Riksrett mot Johnson
Illustrasjon av riksrettssaken mot president Andrew Johnson i 1868. Johnson ble frikjent.

Impeachment er en engelsk betegnelse på riksrettsanklage eller riksrettssak. Begrepet brukes i USA og Storbritannia.

Faktaboks

Uttale
impˈi:tʃmənt
Etymologi
fra gammelfransk empeechier, «forebygge», av latin impedicare, egentlig «vikle inn i (fot)lenker»

USA

Trump og Zelenskij
I desember 2019 ble USAs president Donald Trump (til høyre) riksrettstiltalt for maktmisbruk. Han skal ha forsøkt å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskij (til venstre) til å åpne etterforskning mot Hunter Biden, sønn av tidligere visepresident Joe Biden og mulig rival til Trump i presidentvalget i 2020.
Av /AP/NTB Scanpix.

I USA kan riksrettstiltale reises mot representanter for så vel den utøvende som den dømmende og lovgivende makt. Tiltale reises av Representantenes hus, og en komité fra dette huset fungerer som aktorat, mens Senatet er domstol. For domfellelse kreves det to tredjedelers flertall. Selv om USA har maktdeling, og ikke parlamentarisme, spiller institusjonen en begrenset rolle. Den er for tungvint å bruke. Riksrettstiltale er bare reist 20 ganger, åtte ganger med domfellelse som resultat. De fleste saker (15) er reist mot dommere.

Fire ganger har en president vært stilt for, eller vurdert stilt for, riksrett:

  • Andrew Johnson ble riksrettstiltalt i 1868 for sin forsiktige oppfølging av kongressflertallets politikk overfor de tapende sørstatene etter borgerkrigen. Johnson ble frikjent, men det stod på én stemme.
  • I 1974 ble det satt igang undersøkelser i Kongressen med sikte på å stille president Richard Nixon for riksrett på grunn av hans rolle i Watergate-saken. Da Nixon forstod hvordan det ville gå, gikk han av som president.
  • I 1999 ble president Bill Clinton stilt for riksrett for angivelig å ha løyet under ed om forholdet til Monica Lewinsky. Clinton ble frikjent – et resultat som hadde vært klart under hele prosessen. Saken ble dermed en belastning for systemet, der det blant annet ble pekt på at saken var en sløsing med de folkevalgtes tid.
  • 18. desember 2019 besluttet Representantenes hus å stille president Donald Trump for riksrett for maktmisbruk (abuse of power), da han angivelig skal ha holdt tilbake økonomisk støtte til Ukrainas forsvar for å presse myndighetene i landet til å etterforske Hunter Biden, sønn av Trumps politiske rival Joe Biden, og for å ha forsøkt å hindre Kongressen i å gjøre sine undersøkelser i saken (obstruction of Congress).

Storbritannia

I Storbritannia kan riksrettstiltale reises mot medlemmer av regjeringen eller parlamentet; den reises av Underhuset, med Overhuset som domstol. Før parlamentarismen ble riksrettsinstitusjonen i noen grad brukt i underhusflertallets kamp mot den kongelig utnevnte regjeringen. Nå spiller institusjonen liten rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg