Hillary Rodham Clinton

av Library of Congress. Begrenset gjenbruk

Hillary Clinton er en amerikansk jurist og politiker i Det demokratiske partiet. Hun var presidentfrue i 1993–2001, senator i 2001–2009 og utenriksminister i 2009–2013.

Clinton var demokratenes presidentkandidat ved valget i 2016, men tapte mot Donald Trump.

Hun vokste opp i trygge kår i forstaden Park Ridge utenfor Chicago, der faren eide og drev et tekstilfirma. Som ungdom deltok hun i foreningsarbeid i den lokale metodistkirken og i Det republikanske partiet. I 1964 var hun frivillig i valgkampen for den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater.

Mot slutten av 1960-årene, mens hun studerte ved det tradisjonsrike kvinne-colleget Wellesley, forandret hennes politiske oppfatninger seg, og hun engasjerte seg som demokrat.

Etter avlagt bachelorgrad ved Wellesley i 1969 begynte hun på Yale og fullførte jusstudiet der i 1973. Her møtte hun Bill Clinton, som hun giftet seg med i 1975. De to bodde da i Arkansas, der hun gjorde karriere som advokat. Hun har senere vært regnet som en innflytelsesrik jurist på nasjonalt nivå.

Clinton var den første presidentfruen fra den generasjonen som ble voksne i 1960-årene og som hadde en selvstendig yrkeskarriere før tiden i Det hvite hus. Hun ble kritisert for å mangle respekt for husmorrollen da hun i valgkampen gav uttrykk for andre ambisjoner enn å «bake småkaker og servere te».

I 1993 fikk hun ansvaret for arbeidet med president Clintons helsereform og dermed en mer politisk rolle enn noen annen presidentfrue. Helsereformen ble stanset av Kongressen i 1994. Clinton hadde også senere politiske oppgaver. Hun ble særlig kjent for sin opptreden i Kina i 1995 og utsagnet om at kvinners rettigheter ikke kan skilles fra menneskerettighetene selv.

Hillary Clinton kom senere i fokus og fikk mye sympati i forbindelse med at mannen ble avslørt for utroskap og stilt for riksrett. Ekteparet Clinton ble i flere år gransket av spesialetterforsker Kenneth Starr for uregelmessigheter i forbindelse med et omstridt eiendomsprosjekt i hjemstaten Arkansas (Whitewater-saken).

Utover riksrettstiltalen gav ikke etterforskningene grunnlag for noen tiltale mot Hillary eller Bill Clinton. Sakene levde likevel videre blant ekteparets kritikere på høyresiden og ble hentet frem av dem i senere valgkamper.

Hillary Clinton startet en selvstendig politisk karriere da hun stilte til valg til Senatet fra New York i 2000 og ble valgt med klar margin (12 %). Hun ble gjenvalgt med overveldende margin (36 %) i 2006.

Clinton markerte seg blant annet som medlem av Forsvarskomiteen (2003–2009) og satset på å bygge opp et rykte i det stille som en hardtarbeidende og faglig solid politiker. Som senator la hun likevel også grunnlaget for kritikk hun kom til å møte som presidentkandidat flere år senere, da hun i 2002 stemte for fullmakten som tillot president George W. Bush å igangsette invasjonen av Irak året etter.

I 2007 erklærte hun seg som kandidat til presidentvalget i 2008. Hun var lenge favoritt til å vinne nominasjonen, men tapte for Barack Obama i en jevn valgkamp .

Clinton ble etter valget utnevnt til ny utenriksminister i USA fra 2009. Hun kunngjorde i 2012 at hun ikke ville fortsette i stillingen, og gikk av da etterfølgeren John Kerry var godkjent av Senatet vinteren 2013.

I april 2015 kunngjorde Clinton at hun ønsket å bli nominert som demokratenes kandidat ved presidentvalget i 2016, og denne gangen nådde hun frem.

Hun møtte likevel hardere motstand enn forventet fra senator Bernie Sanders i flere delstater, og som i 2008 slet hun med å mobilisere unge velgere og venstresiden i sitt parti. Der var mange kritiske til hennes nettverk i finanskretser og støtte til Irak-krigen i 2003.

Clinton gikk høsten 2016 til valg på et program som tok opp i seg elementer fra Sanders' kjernesaker, samtidig som hun vektla sin erfaring og kompetanse og kontrasten til den politisk uerfarne motkandidaten Donald Trump.

I valgkampen ble hun stadig satt under press av anklager om uredelighet og maktspill, ofte med tiden som førstedame som bakteppe. Etterforskningen av den private e-postserveren hun fikk installert hjemme i tiden som utenriksminister ble en særlig belastning, sammen med anklager om samrøre i håndteringen av Clinton-familiens veldedige stiftelse. Meningsmålinger tydet på at inntrykket av uredelighet festet seg hos mange velgere.

Clinton har over tid vært regnet som sentrumsorientert i utenrikspolitikken og i økonomiske spørsmål. Hun har også markert seg med et særlig engasjement for kvinners rettigheter og barns skole- og helsestell. 

Hillary Clinton har utgitt debattboken It takes a village (1996) og selvbiografiene Levende historie (2004) (original tittel Living History, 2003) og Tøffe valg (2014) (original tittel Hard Choices, 2014). I 2017 kom What happened om valgkampen året før.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.