Hillary Rodham Clinton

Library of Congress. Begrenset gjenbruk

Hillary Clinton, amerikansk politiker og jurist, presidentfrue 1993–2001, senator 2001–09, utenriksminister 2009–13. Clinton var Det demokratiske partiets presidentkandidat ved valget i 2016, men tapte mot Donald Trump.

Gift siden 1975 med Bill Clinton. Hun gjorde karriere som advokat i Arkansas og har vært regnet som en innflytelsesrik jurist på nasjonalt nivå.

I 1993 fikk hun ansvaret for arbeidet med president Clintons helsereform og dermed en mer politisk rolle enn noen annen presidentfrue. Helsereformen ble stanset av Kongressen 1994.

Hillary Clinton kom senere i fokus og fikk mye sympati i forbindelse med at mannen ble avslørt for utroskap og stilt for riksrett. Ekteparet Clinton var i flere år under etterforskning for uregelmessigheter i forbindelse med et omstridt eiendomsprosjekt i hjemstaten Arkansas (Whitewater-saken); de ble endelig frikjent sommeren 2000.

Hillary Clinton startet en selvstendig politisk karriere da hun stilte til valg til Senatet fra New York i 2000 og ble valgt med klar margin (12 %). Hun ble gjenvalgt med overveldende margin (36 %) i 2006.

I 2007 erklærte hun seg som kandidat til presidentvalget i 2008. Hun var lenge favoritt til å vinne nominasjonen, men etter en jevn valgkamp tapte hun for Barack Obama.

Clinton ble etter valget utnevnt til ny utenriksminister i USA fra 2009. Hun kunngjorde i 2012 at hun ikke ville fortsette i stillingen og gikk av da etterfølgeren John Kerry var godkjent av Senatet vinteren 2013.

I april 2015 kunngjorde Clinton at hun ønsket å bli nominert som demokratenes kandidat ved presidentvalget i 2016, og denne gangen nådde hun frem.

Hun møtte likevel hardere motstand enn forventet fra senator Bernie Sanders i flere delstater og slet som i 2008 med å mobilisere unge velgere og venstresiden i sitt parti. Der var mange kritiske til hennes nettverk i finanskretser og støtte til Irak-krigen i 2003.

Clinton gikk høsten 2016 til valg på et program som tok opp i seg elementer fra Sanders' kjernesaker, samtidig som hun vektla sin erfaring og kompetanse og kontrasten til den politisk uerfarne motkandidaten Donald Trump.

I valgkampen ble hun stadig satt under press av anklager om uredelighet og maktspill, ofte med tiden som førstedame som bakteppe. Etterforskningen av den private e-postserveren hun fikk installert hjemme i tiden som utenriksminister ble en særlig belastning, sammen med anklager om samrøre i håndteringen av Clinton-familiens veldedige stiftelse. Meningsmålinger tydet på at inntrykket av uredelighet festet seg hos mange velgere.

Clinton har over tid vært regnet som sentrumsorientert i utenrikspolitikken og i økonomiske spørsmål. Hun har også markert seg med et særlig engasjement for kvinners rettigheter og barns skole- og helsestell. 

Hillary Clinton har utgitt debattboken It takes a village (1996) og selvbiografiene Levende historie (2004) (original tittel Living History, 2003) og Tøffe valg (2014) (original tittel Hard Choices, 2014).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.