Belize

Faktaboks

Uttale
beli:z
Offisielt navn
Belize
Statsform
Konstitusjonelt monarki i Mellom-Amerika
Hovedstad
Belmopan
Innbyggertall
351 706
Landareal
22 810 km²
Totalareal
22 970 km²
Innbyggere per km²
15,42
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
21. september
Statsoverhode
Elizabeth 2
Statsminister
Johnny Briceño
Mynt
Belizisk dollar à 100 cents
Valutakode
BZD
Flagg
Riksvåpen

Belize

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Koraller i Belize
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Belize City
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Belize er et konstitusjonelt monarki i Mellom-Amerika, på Yucatán-halvøya ved Karibiske hav. Landet grenser til Mexico i nord og nordvest, og til Guatemala i vest og sør. Belize er et utviklingsland som ligger utsatt til for orkaner og oversvømmelser. Det het Britisk Honduras til 1973.

Belize er det eneste landet i Mellom-Amerika som har engelsk som offisielt språk. Kulturelt og historisk er Belize en del av Karibia. Hovedstad er Belmopan, men Belize City er største by.

Belize (navnet) har uklart opphav, men er trolig et gammelt maya-indiansk navn på elva Belize, «sølevann».

Nasjonalsang er «Land of the Free» («De fries land»).

Geografi og miljø

Belize er tilnærmet rektangulært av form og måler cirka 280 kilometer nord–sør og omkring 100 kilometer på det bredeste øst–vest. Landets nordlige del og kystområde er lavt og sumpet. Mange steder har tett regnskog. Ambergris Caye er største øy.

Utenfor kysten er det en rekke koralløyer og Belize Barrier Reef, som er en del av Mesoamerican Reef System og Jordens nest største barriererev. I sør ligger de lave Mayafjellene med Doyle’s Delight, 1124 meter over havet, som landets høyeste punkt. Belize ligger mellom elvene Hondo og Sastoon; elva Belize renner gjennom midten av landet.

Klimaet er tropisk og svært varmt og fuktig. Middeltemperatur i Belize City er 28 °C i august–september og 24 °C i desember. Årsnedbøren varierer mellom 4600 millimeter i sør og 1350 millimeter i nord. I det sørlige høylandet er det kjøligere året rundt. Spesielt kysten hjemsøkes ofte av ødeleggende orkaner.

Mer enn 60 prosent av arealet er skogdekt. I nord er det løvskog med arter som mahogni, jerntre og sapote. I sør er det høyere skog hovedsakelig med eik, furu og vestindisk seder (kubaseder). Det er store sumpskoger omkring elvene. Ved kysten er det mangrovevegetasjon. 36 prosent av landarealet er vernet.

Det rike dyrelivet har arter som jaguar, puma, brølaper, halvbjørner, bairdtapir, beltedyr, sjøku, amerikansk krokodille og mange arter av skilpadder og reptiler. Fuglelivet omfatter blant annet papegøyer, trogoner, tukaner, manakiner og kolibrier. Belize Barrier Reef har mer enn 100 korallarter og mer enn 500 fiskearter.

Stat og politikk

Belize er et konstitusjonelt monarki innenfor Samveldet av nasjoner. Statsoverhode er Elizabeth 2, som representeres av en generalguvernør. Nasjonalforsamlingen har to kamre, et senat med 12 medlemmer og et Representantenes hus med 31 medlemmer. Statsministeren utnevnes av generaldirektøren og er lederen av majoriteten i Representantenes hus. Det er valg hvert femte år.

Landet er inndelt i 6 distrikter.

Forsvaret består av en hær, en reservehær og en luftving som inkluderer en spesialbåtenhet. Militærtjeneste er frivillig for begge kjønn.

Belize er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Verdens Helseorganisasjon, Verdens handelsorganisasjon og The Commonwealth of CARICOM (Det karibiske fellesskap).

Folk og samfunn

Den meget heterogene befolkningen består av 52,9 prosent mestiser, 25,9 prosent kreoler og 11,3 prosent maya. Garifuna, som er etterkommere av slaver og karib-folk fra øya Saint Vincent, utgjør 6,1 prosent (CIA World Fact Book, 2015).

Folketettheten er lav; kystområdene er tettest befolket. Omkring 23 prosent av befolkningen er analfabeter.

Om lag 16 prosent av belizere bor i utlandet, mens om lag 15 prosent av befolkningen er immigranter. 62,9 prosent av befolkningen taler engelsk, 56,6 spansk, 44,6 prosent kreolsk (summen overstiger 100 prosent da flere har oppgitt mer enn ett talespråk).

40,1 prosent er romersk-katolikker og 31,5 prosent er protestanter, mens 10,3 prosent bekjenner seg til andre religioner. 15,5 prosent er uten religion (2010).

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 70,17 år for kvinner og 68,88 år for menn (2014).

Historie

Området som er dagens Belize var omfattet av mayakulturen. Spaniere utforsket kysten i 1531 og anså området som uinteressant. Engelske og skotske nybyggere slo seg ned fra 1638, drev piratvirksomhet og brukte slaver fra Jamaica til hogst og utførsel av tømmer. Flere ganger prøvde spanierne forgjeves å drive britene ut med makt. Etter mange stridigheter, først med spanierne og senere med Mexico og Guatemala, annekterte britene området og proklamerte det som kolonien Britisk Honduras i 1862 og som kronkoloni i 1871. Britisk Honduras var underordnet Jamaica til 1884.

Britene frasa seg ansvaret for å bygge en vei mellom Belize City og Guatemala City i 1867. I ettertid gjentok Guatemala flere ganger krav om veibyggingen og foreslo i 1936 at britene skulle avstå den sørlige delen av Britisk Honduras.

Kronkolonien fikk indre selvstyre i 1964. I mai 1970 ble hovedstaden flyttet til Belmopan. Navnet Britisk Honduras ble avskaffet i 1973. I henhold til en avtale mellom Guatemala og Storbritannia fikk Belize full uavhengighet i 1981.

Rundt århundreskiftet førte orkanene Keith og Iris til store ødeleggelser. I 2002 gjorde Guatemala og Belize fremskritt for å få en slutt på den lange grensestriden, men grensen mellom Guatemala og Belize er fremdeles omtvistet.

Økonomi og næringsliv

Landet har store tømmerreserver. Mesteparten av tømmeret, som er en viktig eksportvare, fløtes på elver til sagbruk ved kysten. Jordbruket sysselsetter omkring 30 prosent av de yrkesaktive og utgjør nærmere 90 prosent av eksportinntektene. De viktigste salgsproduktene er sitrusfrukter, sukker og bananer; det eksporteres også kakao, kokosnøtter og jordnøtter. Mais, ris, bønner, søtpoteter og grønnsaker dyrkes til eget forbruk. Av husdyr er kveg viktigst. Det drives fiske av blant annet hummer, reker og havskilpadder.

Den beskjedne industrien baserer seg mest på foredling av jordbruksprodukter og konfeksjon. Det utvinnes noe mineraler som dolomitt, bauxitt, kassiteritt og gull; bare kalkstein eksporteres.

Turisme er Belizes største næring etter jordbruk. Det satses mye på økoturisme, med vekt på dykking, fiske, rafting, båtsport, flora, fauna og mayaruiner.

Økonomiske bidrag fra utvandrede familiemedlemmer er en viktig inntektskilde.

Kunnskap og kultur

Det er obligatorisk 8-årig skole for barn mellom 6 og 14 år. Halvparten fortsetter i 4-årig videregående skole. Deretter kan de velge mellom 2-årig yrkesskole og 2-årig junior college, som gir rett til å studere. University of Belize er eneste universitet. Om lag 30 prosent av befolkningen over 15 år er analfabeter.

Det er ingen dagsaviser, men 4 store ukeaviser. Belize har pressefrihet. Det er 4 nasjonale radiostasjoner og 3 nasjonale fjernsynsstasjoner; i tillegg er det en rekke lokale radio- og fjernsynsstasjoner.

Musikken er en blanding av kreolsk musikk, mestizo-musikk, garfuna-musikk og maya-musikk. Moderne musikk preges av lokal reggae, reggaeton, punta, soca, dancehall, metal, rock og hiphop, dessuten kommersiell britisk og amerikansk musikk.

Kjente forfattere er blant annet poeten Raymond Barrow (1920–2006), poeten, dramatikeren, maleren og skulptøren George Seymour Gabb (1928–2007) og forfatteren Zee Edgell (1940–2020).

Belize og Norge

Norge er representert i Belize ved et honorært generalkonsulat i Belize by. Den norske ambassaden i Mexico er ansvarlig norsk ambassade i landet. Belize har ingen ambassade i Norge. Nærmeste representasjon er High Commission of Belize in London.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg