dolomitt

Svakt gulig dolomitt sammen med grå kvarts fra Brynsåsen, Stange.

Dolomitt
Av .
Dolomitt er en hovedbestanddel i en rekke dolomittbergarter.

Dolomittbrudd på Hekkelstrand, Ballangen kommune, Nordland.

Av /Infoto.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Dolomitt, mineral som består av kalsium-magnesium-karbonat. Det har stor likhet med kalsitt (kalkspat), men kan skilles fra dette ved at det ikke bruser i kald, fortynnet saltsyre.

Faktaboks

Uttale
dolomˈitt
Etymologi
navn etter Déodat de Dolomieu

Utseende, forekomster, produksjon

Fjellmassivet Dolomittene i Italia består i stor grad av dolomittstein. Massivet er kjennetegnet av bratte fjellvegger og spisse tinder. Parti fra Cadore med St. Maddalena-kirken i forgrunnen.

Av /NTB Scanpix ※.

Ren dolomitt er fargeløs eller hvit, men mineralet kan også ha grå, gul, brun eller rød farge på grunn av forurensninger. Mineralet danner ofte salformede aggregater med svakt kurvede flater. Det har perfekt kløv (rombisk) i tre retninger hvor alle vinklene er ulike 90o. Pene krystaller er kjent fra Sørfold, Elverum, Otta og Stange.

Dolomitt er en hovedbestanddel av bergartene dolomittmarmor og dolomittkalkstein, som opptrer i store mengder i Dolomittene. I Norge finnes større forekomster av dolomittbergarter særlig i den nordlige del av landet (Salten, Rana, Porsanger).

Forekomster i Sørfold, Fauske, Vefsn og Ballangen er i drift og sysselsetter om lag 50 personer. Årsproduksjonen av dolomittstein i Norge ligger på 0,9–1 millioner tonn.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bruk

Dolomitt har stor betydning som industrielt råstoff. Kravene til god dolomitt er strenge; den må være hvit, jernfri, silikatfri og helst fri for kalsitt. Ved Norsk Hydros anlegg på Herøya ble magnesium utvunnet dels av dolomitt og dels av sjøvann.

Mineralet har også anvendelse i jordbruket for å tilføre magnesium og kalsium og nedsette surhetsgraden i jordsmonnet. Det brukes dessuten til fremstilling av glass, ildfast stein og som fyllstoff (filler).

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning karbonat
Kjemisk formel CaMg(CO3)2
Hardhet 3,5-4
Massetetthet 2,85 g/cm³
Krystallsystem trigonal
Kløv perfekt

Varieteter

Mineraler beslektet med dolomitt er ankeritt (brunspat), CaFe(CO3)2 og kutnohoritt, CaMn(CO3)2.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg