college

Artikkelstart

College er i engelskspråklige land en betegnelse på ulike slag høyere utdanningsinstitusjoner eller deler av slike.

Faktaboks

Uttale
kˈålidʒ
Etymologi
engelsk, fra latin collegium

Storbritannia

I Storbritannia er college de enkelte institusjonene ved universitetene i Cambridge og Oxford hvor lærere og studenter bor og får mye av sin undervisning. De har en høy grad av selvstyre i forhold til de felles universitetsmyndighetene og er eldre enn universitetene selv, de eldste stammer fra tidlig middelalder. De er rike institusjoner som bærer sine særskilte navn: Christ Church, Trinity College osv. og ledes av en rektor. De rår over store stipendier, fellowships, som gjør det mulig for stipendiatene, fellows, å drive vitenskapelige studier. Ved siden av professorene finnes lærere, tutors, som driver en mer veiledende undervisning.

Som forskoler for universitetenes colleger ble det i middelalderen i England opprettet høyere privatskoler som i begynnelsen også bar det samme navn: Winchester College, Eton College m.fl. Nå kalles disse gjerne public schools.

USA

I USA er college en høyere utdanningsinstitusjon som bygger på high school, og som gjennom 4-årige studier fører frem til den lavere akademiske graden (Bachelor of Science eller Bachelor of Arts). Det 2-årige junior college gir yrkesforberedende utdanning og drives av de lokale skolemyndighetene.

I USA brukes college også om den forberedende grunnutdanningen ved et universitet (f.eks. Harvard College) frem til Bachelor-graden, og som kvalifiserer for spesialstudier og forskning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg