Søtpotet

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Søtpotet, krypende flerårig urt i vindelfamilien, med 3–5-lappede blad og store, røde traktformede blomster. Den spiselige delen av planten er de oppsvulmede og knollformede røttene, som kan veie opptil 5 kg. Skall fra lyst brunt til rødt, ulike varianter har oransje eller hvitt fruktkjøtt. De inneholder ca. 20 prosent stivelse, og spises friske som kokte eller stekte, eller skjæres opp og tørkes. Noe anvendes også til fremstilling av batatstivelse eller brasiliansk arrowrot. Planten stammer visstnok fra Sør-Amerika, men kjennes ikke lenger i vill tilstand. Søtpotet er en eldgammel kulturplante som dyrkes i stor utstrekning overalt i tropiske og subtropiske områder. Søtpotet inneholder ca. 17 mg vitamin C, 413 mg kalium, 70 % vann, 0,6 g fett og 489 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.