Sjøkuer

Amerikamanat.

Av /KF-arkiv ※.
Amerikamanat
Manatfamilien lever ved kystene i Atlanterhavet.
Av /NOAA Ocean Service.

Sjøkuer. Amerikamanat; som andre vannlevende pattedyr må sjøkuene til overflaten for å puste.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sjøkuer er en pattedyrorden. De fire artene i ordenen er de eneste nålevende pattedyr som bare lever av plantekost og som samtidig er fullstendig tilpasset et liv i vann. De er store, klumpete dyr med kort hals og utydelig avgrenset hode. Forlemmene er omdannet til årelignende sveiver, baklemmene mangler, og halen ender i en stor, vannrett halefinne.

Faktaboks

De lever på grunt vann i elver, laguner eller ved kysten i tropiske og subtropiske områder. Kjøttet er godt, og spekket gir olje. De har derfor vært sterkt beskattet, vesentlig av lokalbefolkningen. Bestandene er redusert, flere steder så sterkt at de er forsvunnet eller står i fare for utryddelse: stellersjøku ble utryddet av fangstfolk på 1700-tallet.

Ordenen deles i to familier: dugongfamilien og manatfamilien.

Dugongfamilien

Dugongfamilien (Dugongidae) har én nålevende art, dugong (Dugong dugong). Halefinnen er dypt kløftet, i motsetning til hos manatfamilien. Dugongen lever i tropiske bukter og elvemunninger i det vestlige Stillehavet og Indiske hav. Den har gått kraftig tilbake i deler av utbredelsesområdet på grunn av utstrakt fangst. En annen art i dugongfamilien, stellersjøku, ble oppdaget på Kommandørøyene, Beringhavet, i 1741 og var sannsynligvis utryddet av fangstfolk allerede omkring 1768.

Manatfamilien

Manatfamilien (Trichechidae) lever ved kystene i Atlanterhavet. Disse har en nesten rund halefinne. Overleppen er kløftet, og hver av halvdelene kan beveges uavhengig av hverandre. Familien har tre arter: Amerikamanat, Amazonasmanat og Senegalmanat

Amerikamanat

Amerikamanaten eller lamantinen (Trichechus manatus), finnes langs østkysten av Amerika fra Virginia til elvene i det nordøstlige Sør-Amerika, ned til munningen av Amazonas. Den lever i grunne kystområder, elveutløp og elver, både i saltvann og ferskvann. Arten går tilbake i antall, særlig i de nordlige delene av utbredelsesområdet. Den ble innført i Panamakanalen rundt 1960, derfra har den utvidet utbredelsesområdet inn i Stillehavet.

Amazonasmanat

Amazonasmanaten (Trichechus inunguis) er den minste av artene. Den lever bare i ferskvann; i hele Amazonas-bekkenet. Fangst på denne arten har vært drevet i lang tid, og bestanden er redusert i store deler av utbredelsesområdet.

Senegalmanat

Senegalmanaten (Trichechus senegalensis) lever i kystlaguner og elveløp fra Senegal til Angola. Arten er ikke utsatt for jakt og fangst i samme grad som de andre artene, men også denne har gått noe tilbake i antall.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sjøkuer
Sirenia
Artsdatabanken-ID
320

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg