Økonomi og næringsliv i Belize

Jordbruk

Til tross for at nær 40 % av landets areal er egnet for jordbruk utgjør bare 6 % av arealet dyrket mark. Likevel sysselsetter jordbruket ca. 30 % av de yrkesaktive og bidrog med 15 % av BNP. Jordbruket representerer nær 90 % av eksportinntektene. Viktigste salgsprodukter fra jordbruket er sitrusfrukt, sukker og bananer. Sukkerrør dyrkes på plantasjer omkring Corozal lengst nord i landet. Sitrusfrukter, for det meste grapefrukt, dyrkes omkring Stann Creek. Også kakao, kokosnøtter, jordnøtter (peanøtter) og mango dyrkes for eksport. Til lokalt forbruk dyrkes mais, ris, bønner, søtpoteter, yams og grønnsaker. En del husdyrhold, særlig kveg.

Skogbruk

Nesten 1/3 av landet er dekket av skog, og tømmer (mahogni, furu) er en viktig eksportvare. Mesteparten av tømmeret kommer fra de nordlige og vestlige deler av landet, og fløtes på elvene ned til sagbrukene ved kysten.

Fiske

Det drives fiske av hummer, reker og skilpadder. Eksport av hummer og reker har avtatt på grunn av overfiske.

Industrien

Industrien er forholdsvis beskjeden, og er hovedsakelig basert på foredling av jordbruksvarer og konfeksjon. Industrien sysselsatte 2000 17 % av yrkesbefolkningen og bidrog med 24 % av bruttonasjonalproduktet.

Turisme

Turisme er landets nest største næring, og det er en del satsing på økoturisme. Landets særpregede natur, vakre strender, gode dykkemuligheter og mayaruiner er viktige turistattraksjoner.

En viktig inntektskilde er økonomiske bidrag som sendes av utvandrede familiemedlemmer, spesielt i USA.

Samferdsel

Kommunikasjonene i det indre av landet er svakt utbygd. En del av veiene er kun farbare i tørketiden (feb.–mai). Elvetransporten har stor betydning. Viktigste havneby er Belize City, som kan ta havgående skip. Internasjonal lufthavn ved Belize City. Det finnes nær 40 flystriper for lokal trafikk. Ingen jernbane.

Utenrikshandel

Handelsbalansen med utlandet er negativ. Viktigste eksportvarer er sukker, sitrusfrukter, appelsinkonsentrat, bananer, tekstiler og konfeksjon. Det innføres særlig forskjellige industrivarer, maskiner, petroleum, og næringsmidler. USA, Storbritannia og Mexico er de viktigste handelspartnerne.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg