Økonomi og næringsliv i Belize

Hovedstaden Belize City er landets økonomiske sentrum og viktigste havneby.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Koraller i Belize. Landet satser mye på økoturisme, og korallrevet, som er Amerikas største, er blant turistattraksjonene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Belizes største næring er turisme. Det satses mye på økoturisme, med vekt på dykking, fiske, rafting, båtsport, flora, fauna og mayaruiner.

Jordbruket sysselsetter omkring 10 prosent av de yrkesaktive og utgjør store deler av eksportinntektene. De viktigste salgsproduktene er sitrusfrukter, sukker og bananer. Det eksporteres også kakao, kokosnøtter og jordnøtter. Mais, ris, bønner, søtpoteter og grønnsaker dyrkes til eget forbruk. Av husdyr er kveg viktigst. Det drives fiske av blant annet hummer, reker og havskilpadder.

Den beskjedne industrien baserer seg mest på foredling av jordbruksprodukter og konfeksjon. Det utvinnes noe mineraler som dolomitt, bauxitt, kassiteritt og gull, men bare kalkstein eksporteres.

Økonomiske bidrag fra utvandrede familiemedlemmer er en viktig inntektskilde.

Jordbruk

Til tross for at nær 40 prosent av landets areal er egnet for jordbruk, utgjør bare 6 prosent av arealet dyrket mark. Likevel sysselsetter jordbruket rundt 10 prosent av de yrkesaktive og bidrar med 10 prosent av BNP (2017). Jordbruket representerer nær 90 prosent av eksportinntektene. Viktigste salgsprodukter fra jordbruket er sitrusfrukt, sukker og bananer. Sukkerrør dyrkes på plantasjer omkring Corozal lengst nord i landet. Sitrusfrukter, for det meste grapefrukt, dyrkes omkring Stann Creek. Også kakao, kokosnøtter, jordnøtter (peanøtter) og mango dyrkes for eksport. Til lokalt forbruk dyrkes mais, ris, bønner, søtpoteter, jams og grønnsaker. Landet har en del husdyrhold, særlig kveg.

Skogbruk

Nesten en tredjedel av landet er dekket av skog, og tømmer (mahogni, furu) er en viktig eksportvare. Mesteparten av tømmeret kommer fra de nordlige og vestlige deler av landet, og fløtes på elvene ned til sagbrukene ved kysten.

Fiske

Det drives fiske av hummer, reker og skilpadder. Eksport av hummer og reker har avtatt på grunn av overfiske.

Industrien

Industrien er forholdsvis beskjeden, og er hovedsakelig basert på foredling av jordbruksvarer og konfeksjon. Industrien sysselsetter 18 prosent av yrkesbefolkningen og bidrar med 21 prosent av bruttonasjonalproduktet (2017).

Turisme

Turisme er landets største næring, og det er en del satsing på økoturisme. Landets særpregede natur, vakre strender, gode dykkemuligheter og mayaruiner er viktige turistattraksjoner.

En viktig inntektskilde er økonomiske bidrag som sendes av utvandrede familiemedlemmer, spesielt i USA.

Samferdsel

Kommunikasjonene i det indre av landet er svakt utbygd. En del av veiene er kun farbare i tørketiden (februar–mai). Elvetransporten har stor betydning. Viktigste havneby er Belize City, som kan ta havgående skip. Utenfor byen er det en internasjonal lufthavn. Det finnes nær 40 flystriper for lokal trafikk, men ingen jernbane.

Utenrikshandel

Handelsbalansen med utlandet er negativ. Viktigste eksportvarer er sukker, sitrusfrukter, appelsinkonsentrat, bananer, tekstiler og konfeksjon. Det innføres særlig forskjellige industrivarer, maskiner, petroleum, og næringsmidler. USA, Storbritannia og Jamaica er de viktigste handelspartnerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg