brølaper

Brølaper

av . Begrenset gjenbruk

Brølaper. Den øredøvende brølekonserten som flokken istemmer, helst om morgenen eller kvelden, er en av regnskogens merkeligste foreteelser. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Brølaper (brølende individ) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Brølaper er en primatslekt i kapusinerapefamilien. Den omfatter noen av de største apene innen overfamilien bredneseaper eller vestaper, Ceboidea.

Faktaboks

Også kjent som
Alouatta

Brølaper har en undersetsig, kraftig kropp, er 65–80 cm lange og har en like lang, muskuløs gripehale med naken spiss. Halen er et følsomt gripe- og klamreredskap. Hodet er middelstort med fremstående snute. Hunnen føder bare én unge om gangen. Brølaper er langsomme og fredsommelige dyr, som sjelden forlater trærne og trives dårlig i fangenskap. De lever av planter, egg og fugleunger.

Deres kraftige stemme står i forbindelse med en trommeformet utvidelse av tungebenets midtstykke, som er forbundet med strupehodet og tjener som resonanskasse. Under de beryktede brølekonserter, som oftest finner sted om morgenen og kvelden, sitter den eldste hannen øverst i treet. Hannen innleder med noen korte toner, som etter hvert øker til et brøl, som kan høres på flere kilometers avstand. Så faller de andre i flokken inn, og det hele blir til et øredøvende kor.

Brølaper jages av indianere for skinnets og kjøttets skyld. De er alminnelige i Sør- og Mellom-Amerikas regnskoger.

Rødbrølapen, Alouatta seniculus er ca. 80 cm lang og rødbrun med blåsvart ansikt. Den er alminnelig i Brasil, Guyana og Colombia. Svartbrølapen, A. niger, er ca. 65 cm lang, glinsende svart og lever i det sørlige Brasil, Paraguay, østlige Bolivia og nordlige Argentina.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg