brølaper

Brølaper. Den øredøvende brølekonserten som flokken istemmer, helst om morgenen eller kvelden, er en av regnskogens merkeligste foreteelser. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Brølaper

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Brølaper er en primatslekt bestående av fjorten arter. Den omfatter noen av de største apene innen overfamilien bredneseaper eller vestaper, Ceboidea.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Alouatta
Beskrevet av
Bernard Germain de Lacépède, 1799

Brølaper har en undersetsig, kraftig kropp, er 65–80 centimeter lange og har en like lang, muskuløs gripehale med naken spiss. Halen er et følsomt gripe- og klamreredskap. Hodet er middelstort med fremstående snute. Hunnen føder bare én unge om gangen. Brølaper er langsomme og fredsommelige dyr, som sjelden forlater trærne. De lever av planter, egg og fugleunger. Brølaper trives dårlig i fangenskap.

Deres kraftige stemme står i forbindelse med en trommeformet utvidelse av tungebenets midtstykke, som er forbundet med strupehodet og tjener som resonanskasse. Under de beryktede «brølekonsertene», som oftest finner sted om morgenen og kvelden, sitter den eldste hannen øverst i treet. Hannen innleder med noen korte toner, som etter hvert øker til et brøl, som kan høres på flere kilometers avstand. Så faller de andre i flokken inn, og det hele blir til et øredøvende kor.

Brølaper er alminnelige i Sør- og Mellom-Amerikas regnskoger. De har tradisjonelt vært jaktet på av urfolk for skinnets og kjøttet skyld.

Rødbrølapen, Alouatta seniculus, er omtrent 80 centimeter lang og rødbrun med blåsvart ansikt. Den er alminnelig i Brasil, Guyana og Colombia. Svartbrølapen, Alouatta niger, er omtrent 65 centimeter lang, glinsende svart og lever i det sørlige Brasil, Paraguay, østlige Bolivia og nordlige Argentina.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

brølaper
Alouatta
GBIF-ID
2436647

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg