Sukkerskål
Rent sukker i form av hvitt eller brunt bordsukker tilfører kroppen energi, men ikke andre næringsstoffer.
Sukkerskål
Av /Shutterstock.

Sukker er fellesnavn for en lang rekke naturlige kjemiske forbindelser som alle består av karbon, hydrogen og oksygen, ofte i forholdet 1:2:1, for eksempel druesukker, C₆H₁₂O₆. Det som vi omtaler som sukker i forbindelse med mat, har det kjemiske navnet sukrose og har formelen C₁₂H₂₂O₁₁.

Faktaboks

Etymologi
fra arabisk sukkar
Også kjent som

sukkerarter, sakkarider

I kjemien kalles oftest sukkere for karbohydrater. Dette navnet forteller at de er laget av karbon og vann (hydrat), altså karbon (C) og vann (H₂O).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (8)

skrev Kristin W. Wieland

Hei. Denne artikkelen var veldig kjemisk orientert, men inneholder ingenting om sukkerets historie i forhold til verken industri, landbruk, handel eller kultur. Eksempel på en artikkel som med fordel kunne hatt flere fagansvarlige?

svarte Bjørn Pedersen

Nå inneholder den litt om sukkerets historie. Hvorvidt det burde være fagansvarlige overlater jeg til redaktørene. Men sukker er et svært stort emne! Noen synes sikkert at her er det for mye kjemi, men jeg forsikrer, det er ikke vanskelig å skrive mye mer!MvhBjørn

skrev harald Pedersen

Er det slik at Sukker = Karbohydrater, og at Karbohydrater = Sukker ?(Er stivelse og kostfiber en sukkerart?)Takknemlig for raskt svar

svarte Bjørn Pedersen

Det vi kaller sukker er ett av mange karbohydrater også kalt sakkarider. Karbohydrater kan deles opp i monosakkarider, disakkarider og polysakkarider. Druesukker er et monosakkarid, vanlig sukker er et disakkarid og stivelse er et polysakkarid. De fleste kostfiber består av cellulose som er et polysakkarid. For mennesker er monosakkarider og disakkarider næringsmidler, men ikke polysakkarider. Hjalp det? Mvh Bjørn

svarte harald Pedersen

Forstår jeg deg da rett når jeg hevder at 1)sukker = karbohydrat2) karbohydrater kan være sukker, men kan og være andre ting, og det blir derved galt å hevde at karbohydrater = sukker.

svarte Bjørn Pedersen

Ja, som det heter i et gammelt eksempel: laks er fisk, men ikke all fisk er laks.MvhBjørn

skrev Svein Askheim

I videste forstand er sukker = karbohydrat, men vi har enverdig, toverdig og treverdig sukker. I dagligtale tenker vi på farin som er toverdig sukker; disakkarin.

svarte Bjørn Pedersen

Se svaret på forrige spørsmål-

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg